Wie oogst nu het witte goud?
Van april tot eind juni zijn er verse asperges uit volle grond te koop. De aller-aller lekkerste, het witte goud! Nu je weet waarschijnlijk wel (of misschien ook niet en dan heb je bij deze iets bijgeleerd, yeah!), asperges móéten meteen geoogst worden als het kopje komt piepen boven de grond. Anders verkleurt de groente en daalt de kwaliteit en zo ook de waarde pijlsnel.
Voor die aspergeoost kunnen de boeren normaal gezien rekenenen op heel wat seizoensarbeiders… Maar dat is dit jaar met de hele #blijfinjekot – situatie wel een even anders. Heel wat vertrouwde buitenlandse werkkrachten geraken door de huidige reisbeperkingen namelijk niet tot in ons land. De boeren deden daarom via de media en VDAB een oproep naar helpende handen. Met succes, want ondertussen springen tijdelijk werklozen uit andere sectoren bij. En dat zorgt wel voor erg bijzondere carrièreswitchen. Bij aspergeboer Patrick Robeyns uit Halle-Zoersel steken een onder andere een gestrande wereldreiziger, een kok én een tandarts mee de handen uit de mouwen om het witte goud tijdig te oogsten.Â
Nu is het aan ons allemaal natuurlijk om al die lekkere asperges ook te kopen en op te eten… geen probleem, I love asperges. En jij?
Asperges tropical met scampi
Een receptje dat ik vond op de website van Weekend Knack, toen ik op zoek was naar een originele combinatie met asperges. Gezocht en gevonden. Een heel originele en vooral ook lekkere combinatie!
Oh en voor wie het toch liever iets klassieker heeft, check zeker deze heerlijke asperge-cookamealtjes:
Plaattaart met asperges en gerooste zalm
Asperges à la Flamande
Asperge caesar salad
Hartige aspergetaart
Gegrilde asperges met gedroogde ham, vinaigrette van tomaten en broodkruim
4 personen
2 kg witte asperges
2 passievruchten
sap van 1 sinaasappel
1 tl bruine suiker
3 el boter
20 gepelde scampi (of 8 gepelde langoustines) – kan ook perfect zonder voor een veggie versie!
Snuifje pilipili
1 el fijngehakte peterselie
Peper en zout
- Schil de asperges en breek de uiteinden af
- Verwarm je oven voor op 180°C
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier
- Schik de asperges in de ovenschaal
- Snij de passievruchten in doormidden en schep er het vruchtvlees uit
- Meng met het sinaasappelsap, de bruine suiker, peper en zout
- Giet dit ’tropical’ mengsel over de asperges en verdeel er 2 eetlepels in klontjes gesneden boter over
- Vouw het bakpapier over de asperges en maak de papillot hermetisch dicht *
- Zet 20 minuten in de oven **
- Smelt de rest van de boter in een braadpan en bak de scampi
- Kruid met pilipili en grof zout, voeg de fijngehakte peterselie toe
- Haal de asperges uit de oven, maak de papillot open en schik er de langoustines op
- Serveer meteen
* Het geheim van een geslaagde papillot zit hem in de vouwtechniek. Vanaf de papillot perfect hermetisch afgesloten is, zit je goed. Door het pakketje perfect toe te vouwen kan de stoom niet ontsnappen en creëer je een stoom-effect. De stoom blijft zo binnen het pakketje circuleren. Enkele vouwtechnieken kan je vinden op de website van Libelle Lekker.
**Â De stoomtijd is ook afhankelijk van de dikte van je asperges, ik liet de mijne net geen 30 minuten in de oven staan om ze perfect gaar te krijgen.
Benieuwd wie deze bijzondere bereiding gaat uitproberen!asperge
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Â
Bedankt!