Het “witte goud” is weer volop te verkrijgen en daar profiteer ik met veel plezier van. Elk jaar probeer ik, naast de overheerlijke klassieke asperges à la Flamande, telkens enkele nieuwe combinaties uit. Dit is dus zeker en vast niet de laatste post met deze Belgische lekkernij.
Deze aspergetaart lijkt een klein beetje op een quiche maar is het toch nét niet. Om te beginnen koos ik voor filodeeg. Filodeeg is een dun deeg dat je in grote vellen kan kopen (versafdeling of diepvries). Het originele deegrecept is afkomstig uit het midden-oosten. Filodeeg wordt gemaakt van meel, water en olie. Het verschil met bladerdeeg? Filodeeg vormt, in tegenstelling tot bladerdeeg, geen laagjes na het bakken. En, leuk nieuws voor wie op zijn lijn let, filodeeg bevat heel wat minder vet dan bladerdeeg.
Maar er is nog een verschil. In plaats van heel veel room, zoals in de meeste quiche recepten, gebruikte ik een potje Griekse Yoghurt voor de vulling.
Aspergetaart met gerookte zalm
Een perfect lunchgerecht (4 personen) of licht diner (2 personen) in combinatie met een frisse salade.
Ingrediënten:
4 grote vellen filodeeg (versafdeling)
500 g witte asperges
3 eieren
100 ml room
1 potje Griekse yoghurt (125g)
Gerookte zalm
Olijfolie
Handvol verse peterselie
Peper en zout
Bakvorm:
Ik gebruikte een langwerpige bakvorm (36 x 13 x 2,5 cm) maar je kan natuurlijk ook een vierkante of een ronde vorm gebruiken
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180°c
- Snij de houtige onderkant van de asperges en schil ze
- Kook de asperges 5 min in gezouten water
- Klop de eieren samen met de Griekse yoghurt en de room luchtig
- Breng op smaak met peper en zout
- Hak de peterselie fijn en meng onder de vulling
- Bekleed je bakvorm met bakpapier
- Schik een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met een dun laagje olijfolie
- Herhaal dit met de overgebleven vellen
- Verdeel de gerookte zalm over de bodem van filodeeg
- Leg de asperges met de kopjes om en om bovenop de gerookte zalm
- Giet de vulling over de asperges
- Bak de aspergetaart in ca 35 min goudbruin en gaar
Tip: Dek de bakvorm af in de laatste minuten als de taart te donker wordt.
Dit cookamealtje stond te schitteren in Libelle (5 april 2018)…
En wat is er leuker dan met een Cookamealtje in Libelle.be staan?
Naast Peter Goossens in Libelle staan!
Wat is jouw favoriete aspergegerecht?
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Mjam! Dit lijkt me lekker zeg! En als je eenmaal de voorbereidingen af hebt, hoef je hem alleen nog maar in de oven te zetten.
Ik ben zo gek op verse asperges. Mijn schoonmoeder maakt ze altijd heerlijk klaar
Ik eet heel graag asperges. Dit gerechtje klinkt zo lekker
Zalig, asperges zijn mijn lievelingsgroeten. Ik ben al asperges gaan eten deze week. Denk je dat de taart ook zou lukken zonder zalm want ik eet geen vis?
Oh wauw, dit klinkt top!! Wij zijn thuis dol op asperges dus ik ga je recept direct opslaan!
Wat is dit een leuk en vrolijk gerecht om op te dienen zeg! Ik moet het zelf nog leren eten, dus ik hoop dit seizoen een lekker gerecht op mijn bord te vinden 🙂
Oh dit lijkt me echt heel lekker. Eigenlijk eet ik het altijd vrij puur en zonder te veel bijgerechten. Dit spreekt me wel aan!
Wij zijn dol op Asperges maar ik kook gewoon. Dit lijkt mij erg leuk idee en lekker eruitzien
ooo heerlijk! ik kan niet wachten om weer asperges te gaan eten! Deze taart is ook een erg goed idee en zit er prachtig uit ook
Ze zijn er al hé Fleur, en vandaag is het seizoen officieel gestart