Fiere ambassadrice
Waarom ik zo blij ben met de rol van ambassadrice voor Eurofoodart? Simpel, ik zet me (zoals jullie wellicht wel weten) al heel wat jaren mee in om het lekkers van bij ons in de kijker te zetten. Want boy oh boy wat heeft ons kleine landje veel te bieden. Extra bijzonder is toch wel dat de producten die geselecteerd werden voor deze campagne allemaal BOB of BGA producten zijn afkomstig uit Wallonië…. en ik als Vlaamse blogster werd uitgekozen om deze mee te promoten. Jup, dat vind ik dus heel leuk!
Wat willen die labels BOB en BGA juist zeggen?
Wel, om te beginnen zijn BOB en BGA beide officiële Europese kwaliteitslabels die voorbehouden zijn voor traditionele producten van regionale afkomst.
BOB = beschermde oorsprongsbenaming
BGA = beschermde geografische aanduiding
De voorwaarden om een BOB label te kunnen krijgen zijn nog nét iets strenger van bij een BGA label. Een BOB wordt enkel verleend aan producten waarvan de productie, verwerking én bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied. Bij BGA is dat een “of of” verhaal… Minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia moet in het geografische gebied gebeuren. (Het vlees voor een BGA-worst mag bijvoorbeeld afkomstig zijn van dieren buiten de streek.)
Maak je geen zorgen als je dat allemaal niet wist, ik denk niet dat de labels over het algemeen al goed gekend zijn bij consumenten… Ik vrees ook dat kwaliteitslabels al snel gekoppeld worden aan ‘duur’. Wat trouwens helemaal niet het geval hoeft te zijn!. Hopelijk kan ik het komende jaar heel wat mensen inspireren om op zoek te gaan naar de mooie BOB en BGA producten uit ons kleine landje … en dat kan voor sommige producten zelfs gewoon in de lokale supermarkt !
Welke producten worden gepromoot?
Ik som ze snel even op, en ik beloof dat ik jullie binnenkort meer info geef over de verschillende producten… inclusief heerlijke eenvoudige recepten: Fromage de Herve BOB, Beurre d’Ardenne BOB, Jambon D’Ardenne BGA,Saucisson d’Ardenne, Collier d’Ardenne, Pipe d’Ardenne BGA, Pâté Gaumais BGA, Plate de Florenville BGA, Escavèche de Chimay BGA en wijnen met een BOB en BGA benaming (Vin de Pays des Jardins de Wallonie BGA, Côtes de Sambre et Meuse BOB, Crémant de Wallonie BOB, Vin mousseux de Qualité de Wallonie BOB) Daarnaast zet de Eurofoodart-campagne ook de Franse Pruneaux d’Agen BGA en de Italiaanse Prosciutto di Carpegna BOB in de kijker.
Heb jij al een van deze lokale producten geproefd? Of meerdere? Allemaal misschien? Ik denk dat er heel wat mensen, en dan vooral Vlamingen, zijn die nog niet alle 11 de regionale producten kennen laat staan geproefd hebben. Idem voor mij trouwens… als ambassadrice ga ik de komende maanden dus ook zelf op ontdekkingstocht! Ik ben heel benieuwd.
Ey oh, let’s taste!
Genoeg geschreven, tijd om te koken. En we vliegen er gelijk in met een eerste heerlijke recept: Lentesalade met Plates De Florenvillen (vertel ik je bij het recept meer over, no worries) en Saucisson d’Ardenne.
Tot snel!
x
Amylia
Recept in samenwerking met de campagne Eurofoodart, gefinancierd wordt met steun van de Europese Unie. Ter info: De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.
7 Reacties