Dat deed me over twee dingen nadenken. Eerst en vooral, hoe veel voedsel gooi ik zelf weg? En ook: hoe kan ik (zonder tuin en dus zonder composthoop) mijn afval zo goed mogelijk recupereren?
Tips om voedselverspilling te verminderen
Het gemiddelde van 34 kilo verbaasde me toch een beetje. Wanneer je omrekent hoeveel geld het voedselverlies kost, kom je per gezin op ongeveer 369 euro aan voeding: het equivalent van twee tot drie volle winkelkarren. Dat is niet niks… Ik probeer er zelf op te letten en pas enkele eenvoudige trucjes toe die ik graag met jullie deel.
4 tips om voedselverspilling te verminderen:
- Maak een weekmenu én een winkellijstje, zo koop je in de winkel (bijna) alleen maar wat je echt nodig hebt. Tenzij je gaat winkelen met een lege maag natuurlijk.
- Organiseer je koelkast, hoe beter je kan zien wat er allemaal in zit… hoe minder producten ‘vergeten’ worden en vervallen.
- Een portie over? Ideaal als lunch voor de dag nadien, of om in te vriezen. Ik vind het zalig om altijd een maaltijd achter de hand te hebben.
- Wees creatief met restjes? Ideale restjes-recepten: soep, tortilla, quiche,…
Voedingsresten? Gebruik The Mulch!
Helemaal vermijden kan je voedingsresten natuurlijk nooit. Een overschotje hier en daar of een vergeten appel in de fruitmand. En daarnaast is er ook je gewone voedingsafval zoals schillen van groenten en fruit bijvoorbeeld. Wat doe je er mee? Ik moet het jullie niet vertellen voedingsresten in de vuilbak, zeker in combinatie met dit warme weer is een no go. (Lees: stank, fruitvliegjes en erger nog: maden in je container… bah!). Maar ik heb ondertussen de ideale oplossingen gevonden.
Om te starten: de schattige geitjes om de hoek. Lucie en ik geven deze (belangrijk: met toestemming van de eigenaar) wekelijks overschotjes brood, groenten en fruit. En daarnaast gaan alle andere voedingsresten zoals schillen van citrusvruchten en meloen bijvoorbeeld, in de The Mulch. De wat? The Mulch.
Dat is een unieke food waste reducer ontwikkeld door Fritel (een Belgisch familiebedrijf). Dit apparaat droogt en vermaalt geruisloos organisch afval. Goed voor zo’n 90% afvalreductie. Jup, 90%! In enkele uren veranderen je schillen, resten en overschotjes in niets meer dan een droge residu die je geurloos kan bewaren en meegeven met de gft-afhaling. Offff nog beter en milieuvriendelijker: je kan de grondstof gebruiken voor je planten Nu, dat laatste staat niet officieel in de omschrijving in de handleiding van The Mulch, maar ik las het online en heb het hier getest en meer dan goedgekeurd. Mijn planten zijn heel blij met de extra voedzame grondstof!
Waarom heeft dan niet iedereen The Mulch in huis zou je denken? Wel, om te starten is het natuurlijk nog een nieuw apparaat. En onbekend is onbemind. Daarnaast is en blijft het wel een behoorlijke investering. Er zijn twee formaten beschikbaar. De kleinste, die ik zelf gebruik, is The mini Mulch. Hiermee verwerk je 2L afval. Kostenplaatje: 699 euro. Voor het grotere formaat, The Maxi Mulch, waar je 4L mee kan verwerken betaal je 1499 euro.
Ik gebruik The Mulch nu ongeveer twee maanden en ik ben helemaal fan. Het toestel is om te beginnen super handig te bedienen. Eens de emmer tot aan de vullijn gevuld is, druk je op één knop om het verwerkingsproces te starten. Dat duurt 3 tot 5 uur, en bestaat uit 3 fasen: drogen, malen en koelen. Dat alles zonder al te veel geluid. Het resultaat is zoals de omschrijving belooft geurloos en volledig droog residu. En last but not least: het is zelfreinigend. Getest en goedgekeurd.
Benieuwd? Check dan hier alle technische specificaties van The Mulch.
x
Amylia
Samenwerking met Fritel.