Zoals jullie weten ben ik fiere ambassadeur van de campagne #eurofoodart. Hierdoor kreeg ik onlangs de kans om zelf enkele wijndomeinen in Wallonië te bezoeken. Fantastisch om gepassioneerde wijnbouwers te horen spreken over hun levenswerk. Ik leerde er heel wat bij over de lekkere wijnen en vooral ook de bijhorende BOB en BGA-labels. Oh en voor wie nog niet helemaal mee is: BGA en BOB zijn beide officiële Europese kwaliteitslabels die voorbehouden zijn voor traditionele producten van regionale afkomst. Meer hierover lees je in deze blogpost.
Om jullie toch een beetje onder te dompelen in de interessante wereld van de Waalse wijnen en de BOB en BGA-labels deel ik vandaag 5 interessante wijn-weetjes!
5 interessante Belgische wijn-weetjes
- Belgische wijn is niet nieuw. De geschiedenis van Belgische wijn gaat ver terug tot in de tijd van de Romeinen. Begin jaren 60 werd de draad echt terug opgepikt en is het aantal Belgische wijnen aan een echte opmars bezig.
. - Er zijn ondertussen zo’n 230 wijngaarden in België, goed voor 590 ha (commerciële) wijngaard (waarvan +- 105 ha in Wallonië). En hoewel we met deze aantallen nog steeds een (heel) klein wijnland zijn zijn deze cijfers de afgelopen jaren de laatste 4 jaar verdubbeld!
. - 4 Waalse wijnen/wijnstreken dragen met trots een BOB- of BGA-label
Een mooi bewijs van die stijgende kwaliteit: vandaag kunnen vier wijnen en wijnstreken in Wallonië aanspraak maken op het BOB- of BGA-label: Vin de Pays des Jardins de Wallonie BGA, Côtes de Sambre et Meuse BOB, Crémant de Wallonie BOB Vin mousseux de Qualité de Wallonie BOB.
.
Deze labels zijn eerst en vooral een bewijs dat de wijnen lokaal geproduceerd zijn… maar verder ook echt een kwaliteitslabel. Want niet alleen moet je aan een heel aantal ‘praktische’ regels voldoen om een label te krijgen, de wijn gaat ook langs een jury en krijgt uiteraard een beoordeling op zijn smaak. Een ideale tip dus voor wie van plan is binnenkort een Belgische fles te ontkurken: let op het BOB- of BGA-label. “Des goûts et des couleurs, on ne discute pas.”, maar een slechte wijn zal je dus zéker niet kopen.
. - Goed nieuws: er is voor ieder wat wils! 45% van de Belgische wijnen zijn schuimwijnen. Daarna komen Belgische witte wijnen (36% van het totaal). Rode wijn uit België is goed voor 15% van de Belgische wijn en 4% van de wijn is rosé.
. - Als je een fles Belgische wijn koopt, koop je een van de 2 miljoen flessen die ons land jaarlijks produceert. Nice to know: dat is minder dan 1 procent van de totale consumptie in ons land.
Oh, en als je dankzij deze blogpost aan het proeven gaat,
laat het me dan zeker weten hé!
x
Amylia
Recept in samenwerking met de campagne Eurofoodart, gefinancierd wordt met steun van de Europese Unie. Ter info: De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.