BOB-rosé
BOB: één afkorting, drie letters. BOB staat voor “Beschermde Oorsprongsbenaming”. Het is een kwaliteitslabel dat door de Europese Unie enkel wordt toegekend aan producten die tal van strenge regels moeten volgen. Onlangs bundelden de wijnbouwregio’s van de Provence in Frankrijk, met inbegrip van de Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux Varois en Provence, en het Italiaanse Valtènesi hun krachten voor een driejarige Europese campagne met als titel: “Veel meer dan een kleur”. Het doel van deze campagne, die in België, Nederland en Duitsland loopt, is wijnprofessionals en vooral ook consumenten informeren over de voordelen van roséwijnen met een Europees kwaliteitslabel.
Nu zal je misschien denken “Wat hebben Italië en Frankrijk gemeen at ze samen een campagne willen maken?”. Simpel… Roséwijnen van topkwaliteit! In de regio Valtènesi aan het Gardameer en in de Provence in Zuid-Frankrijk worden voorna – melijk roséwijnen geproduceerd en gedronken, een traditie gekoppeld aan de knowhow die van generatie op generatie wordt doorgege – ven. Het is niet alleen belangrijk om deze tradities te beschermen, maar ook om de kwaliteit te bewaren voor de volgende generaties. En precies daarvoor zetten deze wijnregio’s met een beschermde oorsprongsbenaming zich samen in.
Hoe wordt rosé gemaakt?
Waar rosé ooit een nicheproduct was, maakt deze wijncategorie vandaag inmiddels 9% van de wereldwijde wijnproductie uit. Schuimwijnen niet meegerekend. Jaarlijks wordt er wereldwijd maar liefst 2,3 miljard liter roséwijn geproduceerd.
Ik ben absoluut geen wijnkenner, maar vind het superleuk om er over bij te leren. Na een beetje opzoekwerk was een ding al snel duidelijk: een top BOB-rosé maak je niet zo maar. Het start met de kwaliteit van de druiven, en de blend (de combinatie van de druivensoorten dus). Naast de kwaliteit van de druiven is ook de timing van alle etappes van het process super belangrijk. Voor het perfecte resultaat is er dus veel ervaring vereist. Maar hoe wordt rosé nu gemaakt? In’t kort, de twee belangrijkste methodes die het meest gebruikt worden in de Provence en de Valtènesi regio’s om rosé te maken:
Maceratie is wereldwijd de meest gebruikte methode om rosé te maken. De druiven worden hiervoor licht gekneusd zodat het eerste sap eruit loopt en waardoor er uit de schillen van de druiven kleurstoffen, aroma’s en tannines vrijkomen. Deze mix van vaste druivencomponenten die op de most drijven, wordt de schillenkoek genoemd. Hoe langer de schillen in contact blijven met de most, hoe intenser de kleur en de smaak wordt. Meestal zijn een paar uur voldoende voor het gewenste resultaat. Maar ook enkele minuten of een paar dagen zijn mogelijk, alles kan. Veel hangt af van het druivenras, hoe dik de druivenschillen zijn en hoeveel kleurstoffen en tannines ze afgeven.
Directe persing. In plaats van de most een tijd in contact te laten met de druivenschillen, kan de wijnmaker er ook voor kiezen om de blauwe druiven direct te persen. Het sap daarvan is meestal lichtroze en wordt nadien onmiddellijk verwerkt tot wijn. Veel wijnbouwers in de Provence zijn trouwens fervente aanhangers van deze methode. Wanneer een wijn licht is van smaak en kleur, is er meestal sprake van een directe persing. Door een directe persing worden er weinig kleurstoffen uit de druiven gehaald. Dit heeft geen effect op de smaak, die onafhankelijk is van de kleur. Direct persen is vooral populair in de Provence.
De wijnbouwers en wijnbouwsters uit de Provence en Valtènesi gebruiken de beste methodes in hun wijngaarden en kelders om typische roséwijnen te produceren. Bovendien weten ze precies welke druiven er in hun regio het beste groeien. Ze kennen hun streek, bodemtype en microklimaat als geen ander Dit alles zorgt ervoor dat je de traditie, hoge kwaliteit en het bruisende leven van deze twee wijnregio’s in elk glas rosé met een BOB terugvindt.
Is jouw interesse voor deze wijnregio’s over deze wijnregio’s en hun lekkere BOB-rosé nu ook gewekt?
Meer info over rosé uit de Provence: www.vinsdeprovence.com
Meer info over rosé uit Valtènesi: www.consorziovaltenesi.it
In de tuin, op het balkon of op het strand bij zonsondergang, roséwijnen met een BOB uit de Franse Provence of het Italiaanse Valtènesi zijn heerlijk om zo te drinken, met niets erbij. Maar deze roséwijnen met een beschermde oorsprongsbenaming doen het ook erg goed in combinatie met een lekker gerechtje. Wat dachten jullie bijvoorbeeld van een heerlijke pizza met pistachepesto, burrata en prosciutto? Een aanrader!
Cheers!
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————————————————————————————————————————————————————————————
Recept in samenwerking met de campagne “BOB roséwijnen, veel meer dan een kleur “gefinancierd wordt met steun van de Europese Unie. Ter info: De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.