Pâté Gaumais BGA met spinaziesalade en Pruneaux d’Agen BGA
Voor 4 personen
1 Pâté Gaumais BGA
10tal Pruneaux d’Agen BGA
1 appel
50 g geroosterde amandelen
150 g spinazie
Dressing:
3 el olijfolie
1 el balsamicoazijn
1 el citroensap
Peper en zout
- Verwarm je oven voor op 200°C
- Zet de Pâté Gaumais BGA 20 minuten in de oven *
- Bereid ondertussen de salade en de dressing
- Snij een 10tal Pruneaux d’Agen BGA in hapklare stukken
- Snij de appel in fijne partjes
- Hak de amandelen fijn
- Doe de gewassen spinazie in een slakom
- Voeg de andere ingrediënten toe en schep om
- Meng alle ingrediënten voor de dressing
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Meng de dressing (kort voor het serveren) onder de salade
- Verdeel de Pâté Gaumais BGA in 4 gelijke stukken
- Serveer met de salade
*Check voor de zekerheid de verpakking.
Wijntip: Een glaasje rode wijn – Vin de Pays des Jardins de Wallonie BGA
Pâté de watte?
Nog nooit van Pâté Gaumais BGA gehoord? Wel dan ben je zeker en vast niet de enige. Ik hoorde voor het eerst over deze Waalse delicatesse toen ik gevraagd werd als ambassadrice voor de Eurofoodart-campagne. Nochtans is het een historisch gerecht. De vleespastei werd voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw in de streek van de Gaume, in het uiterste zuiden van Wallonië. Maar wat is het nu juist?
Wel, Pâté Gaumais BGA is een vleespastei die in de oven gebakken wordt met een korst van gebakken gistdeeg, gevuld met de beste stukjes varkensvlees die gemarineerd worden in witte wijn of azijn met verse kruiden en specerijen. In 2001 kreeg de Pâté Gaumais BGA het Europese BGA-label. Een klein nadeel? Je kan deze lekkernij in Vlaanderen maar moeilijk vinden… eentje om te houden voor je volgende bezoek aan de streek dus!
De combinatie van het gistdeeg met het gemarineerde vlees maakt dat dit geen licht gerecht is. Hoewel een taartje voor 4 personen er bescheiden uit ziet ben je zeker en vast voldaan na je maaltijd. Ik ging bij de bron (lees: in een atelier waar ze verse Pâté Gaumais BGA bereiden) proeven en kon zo ook eens polsen hoe de lokale bevolking deze lekkernij nuttigt. Het antwoord was eenvoudig: met een frisse salade natuurlijk!
Ik maakte een frisse salade met een lekkere zoete toets dankzij de Pruneaux D’Agen BGA. Ja, ook een lokaal product… maar dan uit het zonnige Frankrijk! In tegenstelling tot de Pâté Gaumais BGA kan je dit ingrediënt heel eenvoudig in de supermarkt kopen, wel even op het label letten natuurlijk! Deze gedroogde pruimen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en je kan er heel veel lekkers mee klaarmaken. #tobecontinued.
Bon appetit!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Recept in samenwerking met de campagne Eurofoodart, gefinancierd wordt met steun van de Europese Unie. Ter info: De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.