Eurofoodart
Ik had jullie al verwittigd, als ambassadrice van de Eurofoodart campagne zet ik dit jaar nog meer in op bekende en minder bekende kwaliteitsingrediënten van bij ons, die heel trots een BOB of BGA label dragen! (Hoor je het nu in Keulen Wallonië donderen? Check dan zeker mijn blog over deze lekkere campagne!) Vandaag in deze Mediterraanse wafel twee heerlijke lokale ingrediënten die jullie zeker en vast kennen… maar waarvan je misschien niet wist dat ze een Europees kwaliteitslabel dragen: Jambon d’Ardenne BGA, Beurre d’Ardenne BOB. Top nieuws: je koopt deze ingrediënten bij zowat elke supermarkt in de buurt! Hoe je ze kan herkennen? Aan hun label natuurlijk!
Vergeet even al die lekkere Italiaanse hammen… Deze heerlijke gedroogde rauwe ham wordt uitsluitend gemaakt in de Ardennen! Jambon d’Ardenne BGA, misschien beter gekend als Ardeense ham, is een gedroogde ham met een uitgesproken zoute smaak en zeer zachte textuur. Echt vakmanschap, en dat proef je!
Beurre d’Ardenne BOB
Deze ‘goeie boter’ wordt gemaakt van Ardense room, die op zijn beurt afkomstig is van de melk van koeien die grazen in de Belgische Ardennen. Deze Ardense boter is de enige Belgische boter met een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming), en dat sinds 1996.
Tijd om aan de Mediterraanse wafels te beginnen!
Mediterraanse wafels
We starten met mijn heerlijke basisrecept voor ontbijtwafels, dat al een hele tijd staat te blinken op de blog!
Voor 4 personen (+- 8 wafels, hangt een beetje af van je wafelijzer)
2 eieren
300 ml melk
225 g bloem
1 g zout
100g Beurre D’Ardenne BOB
5g bakpoeder
- Zeef bloem, bakpoeder en zout samen en meng deze ingrediënten
- Voeg al kloppend de eieren en de melk toe
- Meng ook de gesmolten boter onder het beslag
- Verwarm je wafelijzer
- Zorg dat het wafelijzer heet is
- Bak de wafels mooi goudbruin in ongeveer 4 minuten
Om dan af te werken met de Mediterraanse, en vooral ook Belgische, touch
Voor 4 personen:
50 g panko
1/4 bussel peterselie
2 teentjes look
zeste van 1 citroen
20tal kerstomaatjes (ik gebruikte verschillende kleuren voor een leuk effect!)
12 groene asperges
8 plakjes Jambon d’Ardenne BGA
2 bollen burrata
Peper en zout
Optioneel: salade als garnituur
- Kleur de panko in een droge pan (blijf in de buurt, het gaat snel!)
- Snipper de peterselie fijn
- Pers de look bij de peterselie
- Voeg de zeste van citroen toe
- Schep de gekleurde panko bij het peterselie mengsel
- Verwijder de houtachtige onderkant van de groene asperges
- Bestrijk de groene asperges met olijfolie
- Grill de asperges beetgaar in een grillpan (ongeveer 2 min aan elke kant)
- Meng alles goed door elkaar
- Kruid met peper en zout
- Halveer de kerstomaatjes en doe ze in een kommetje
- Voeg 1 el olijfolie toe en een snuf zout
- Schep om
Ziezo, alles staat klaar, nu hoeft je enkel nog af te werken:
- Schik op elke wafel 3 asperges, 2 plakjes Jambon d’Ardenne BGA en 1/4 van de kerstomaatjes
- Halveer de burrata’s en schik op elke wafel een halve bol
- Werk af met gremolata
- Serveer eventueel met een groene salade
Enjoyyyyyyy
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Recept in samenwerking met de campagne Eurofoodart, gefinancierd wordt met steun van de Europese Unie. Ter info: De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.