Peperkoek, een erkend Belgisch streekproduct
Een stukje peperkoek (aka pontkoek, zoetekoek, kruidkoek) met een laag echte boter, I loooove it! Maar wat ik niet wist is dat peperkoek een product is met een eeuwenoud recept, meer nog… het is een erkend Belgisch streekproduct uit Oost-Vlaanderen. Vandaag zijn er in België nog maar 2 peperkoek fabrikanten die de Belgische peperkoek maken volgens de oude traditie. Een daarvan is Vondelmolen, zij maken al 150 jaar peperkoek!
Ik kreeg thuis een pakketje met verschillende soorten peperkoek toegestuurd om te proeven en Vondelmolen daagde mij ook een klein beetje uit… “Een sneetje van onze peperkoek is niet alleen heerlijk bij het ontbijt of als tussendoortje, je kan er ook eindeloos mee combineren in heel wat andere gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van peperkoek croutons voor in de soep, unieke Vlaamse stoofcarbonade of een crumble van peperkoek met rood fruit? Ga gerust zelf creatief aan de slag met onze peperkoek! Heb je een heerlijke combinatie gevonden? Laten het ons zeker weten!”
Nu maakte ik al eerder lekkers met peperkoek, wie herinnert zich nog dit hapje met peperkoek of deze feestelijk carpaccio van rode biet met peperkoek? Met (hopelijk) nog een zonnige zomer op de planning wou ik iets lekker, luchtig en zomers klaar te maken. Bovendien probeer ik een of meerder keren per week vis of vlees te laten en dus flexitarisch te eten…
Het was een beetje testen en experimenteren met smaken, maar het is echt een toppertje geworden: Gegrilde portobello met peperkoekcrumble en geitenkaas. Een cookamealtje dat je kan klaarmaken op de BBQ of gewoon in een grillpan. Heerlijk als vegetarisch gerecht dus bij de BBQ maar ook heerlijk om als lunch te eten, eventueel met nog een frisse salade er bij. As always is het recept eenvoudig te bereiden maar toch nét iets anders dan anders! Zoet, zout, zuur en krokant… mmm mmm mmmm!
Gegrilde portobello met peperkoekcrumble en geitenkaas
Als bijgerecht is één portobello ruim voldoende, idem wanneer je er een salade bij geeft voor de lunch. Wil je dit cookamealtje als hoofdgerecht eten? Kan perfect, maar reken dan op 2 stuks per persoon, vergezeld van een lekkere salade.
80 g peperkoek met honing
1 el boter
2 teentjes look
4 el witte wijnazijn
4 el olijfolie + extra
2 el citroensap
3 el fijngehakte peterselie
4 portobello’s
200 g zachte geitenkaas
Peper en zout
Extra: rode peper naar smaak
Tip: Je kan de crumble en de dressing perfect vooraf klaarmaken, zo is het gerechtje nadien in slechts een 6tal minuten klaar om te serveren!
- Verkruimel de peperkoek
- Snipper de look
- Smelt de boter in een pan en bak de peperkoek in enkele minuten krokant
- Voeg de look toe en bak nog 2 minuten
- Haal de crumble uit de pan en laat afkoelen
- Meng de witte wijnazijn met de olijfolie en het citroensap
- Proef en kruid de dressing met peper en zout
- Voeg de fijngehakte peterselie en eventueel enkele stukjes rode peper toe
- Smeer de portobello’s in met een beetje olijfolie, kruid met peper en zout
- Gril ze ongeveer 3 minuten aan elke kant
- Verdeel de dressing over de warme portobello’s
- Schep de crumble op de portobello’s
- Werk af met een lepel geitenkaas en verse peterselie
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Lekkere samenwerking met Vondelmolen
Ziet er goed uit
Thanks, zeker eens testen dan 😉
het koken met peperkoek ( wij noemen het onbijtkoek) ken ik uit mijn periode in Limburg, maar deze combinatie vind ik wel heel bijzonder! Lijkt me best lekker! maar wel een tikkie bewerkelijk
wat bedoel je met bewerkelijk?