Een flexitariër? Wasda?
Een flexitariër is simpelweg een flexibele vegetariër. Iemand die geniet van een stukje vis of vlees, maar ook minstens één keer per week kiest voor veggie. Een trend? Misschien, maar ik vind het vooral écht een goed idee om te kiezen voor meer groenten op ons bord!
3 redenen om meer groenten te eten
Waarom het een goed idee is om te kiezen voor meer groenten op je bord?
- Om je gewicht onder controle te houden! Groenten zijn gezond! Ze bevatten weinig calorieën en veel vitaminen en vezels.
- Meer groenten eten is goed voor het milieu. Jahaaaaaa, we staan er niet altijd bij stil maar de productie van vlees zorgt wereldwijd voor heel wat vervuiling. Bovendien verklein je, door te kiezen voor groenten en fruit #lekkervanbijons, ook je ecologische voetafdruk. Een win win!
- Last but not least: omdat groenten gewoon heel erg lekker zijn. Want voor wie nog twijfelde: de vegetarische keuken is echt héél divers. Wedden dat meer groenten eten echt een smaakvolle ontdekking zal zijn?
Hoe begin je er aan?
Eerst en vooral: plan een wekelijkste veggiedag. Kies een vaste dag in de week want het is echt zo… een goede routine helpt!
Daarnaast is het goed om eens te experimenteren met vleesvervangers. Zelf ben ik geen fan van ingrediënten als ‘vegetarisch gehakt’ en ben ik ook niet zo gek op tofu (oeps). Wat ik dan wel gebruik? Heerlijk vind ik halloumi- en fetakaas en ik kies in een vegetarische maaltijd heel vaak voor peulvruchten!
Kikkererwten, linzen en verschillende soorten bonen heb ik dan ook altijd in huis. Enkele gedroogde varianten, maar verder gewoon in blik! Peulvruchten in blik zijn super snel klaar (je hoeft ze enkel te spoelen en/of op te warmen), zitten boordevol smaak én hebben bovendien ook die lekkere bite! Bonduelle heeft meer dan 11 soorten bonen in haar assortiment en stuurde mij een pakketje met verschillende soorten. Dat vraagt om een experimentje in de keuken, toch?
Aan de slag/kook
Misschien was je al flexitariër, misschien plan je vanaf nu ook een veggiedag in of wie weet heb je dankzij dit artikel gewoon zin gekregen om eens een lekker gerecht te maken met peulvruchten uit blik?
Hoe dan ook… laten we samen de keuken induiken voor een lekker vegetarisch gerecht! Kook je mee?
Bloemkoolsteaks met linzen en harissahummus
Iedereen flexitariër?
Ik hoop op een YES!
X
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————-
Artikel in samenwerking met Bonduelle – www.bonduelle.be
hier ook standaard 1 maal in de week veggie en soms wel 2 of 3 keer
de kinderen vonden het maar vreemd in het begin maar nu vinden ze het heerlijk om veggie te eten
Hoi! Super! Mijn man is ook niet zo gek op veggie moet ik toegeven. Maar vaak maak ik dan voor mezelf veggie en doe ik er voor hem stukje vis of kip bij. Snel opgelost dus 😉
Hier probeer ik een a twee keer per week te koken zonder vlees, proberen klinkt een beetje raar, maar ik bedoel meer, hier in huis willen de mannen graag vlees, maar ik merk dat als ik zonder kook, ze dit ook steeds meer prima vinden en ik dus steeds smeer een dag vlees loos er in gooi.
ja weet je, als de maaltijd goed elkaar zit mis je ook echt geen vlees hé!
Oooeh wat een lekker gerechtje lijkt mij dat! Yummy ga ik eens proberen
Zo leuk om te lezen, benieuwd of je het lekker zal vinden 😉
Yeah dan hebben we nu een woord voor wat ik al jaren doe. Ik ben dus een flexitariër! Ik eet minimaal eens per week vega, maar soms ook vaker. Het is maar net hoe het uitkomt.
Wooohooow!
Ik vind het niet nodig om elke dag vlees te eten. Ik doe het daarom ook niet. Mijn man wil dat wel, maar dan heeft hij maar pech haha.
Haha zalig, die mannen toch hé!
Wij eten zeker wel minder vlees sinds den aantal jaren. Maar hoe lekker ze er ook uit zien. Ik lust geen bonen en dat is inderdaad best een beperking….
Niets van bonen? Kikkererwten al eens getest, vind ik zelf ook erg lekker!
Ik eet ongeveer 2x per week geen vlees/vis samen met mijn dochter, ons bord ligt dan vooral vol met diverse soorten groente 🙂
Oh super! Leuk dat jullie dat doen!
Ik wil hier wel meer op letten. Ook om de redenen die je noemt. We eten wel vaak eens per week een broodje gebakken ei, omdat t die dag beter uitkomt. Met biologische eitjes van een boer uit de buurt. Dat voelt op zich al goed. Maar er is zeker ruimte voor verbetering. En tegenwoordig is de keus uit vegetarisch gelukkig vele malen groter dan vroeger.
Hoi Merel, neus gerust eens rond om mn blog… verschillende veggie gerechtjes. En als je op zoek bent naar iets specifiek dan gil je maar 😉
Ja, ben ik ook hoor. Maar net zoals jij ben ik dan niet bezig met tofu of andere vleesvervangers. Gewoon dan enkel groenten met kaas, of peulvruchten. De auberginerolletjes met mozarella bijvoorbeeld zijn hier een topper, of pasta met paprikasaus en feta.
Klinkt goed die auberginerolletjes 🙂
Wij eten al een stuk minder vlees dan vroeger, dus ik ben inmiddels een klein beetje een flexitariër. Het kan nog wel beter!
Toch al een fijn begin, bedankt voor je reactie!
Graag gedaan. Mede door dat advies van 250 gram groente per dag ben ik me meer bewust geworden van het belang om groentes te eten ook.
Wij eten bijna alle dagen vlees. Denk 1 keer per week niet. Eigenlijk zouden we er meer op moeten letten.
Ja zeker en vast! en ook voor de kindjes kan je veggie heel leuk maken hé… Deze bijvoorbeeld: http://cookameal.be/hoofdgerechten/vegetarische-balletjes-in-tomatensaus/
Hmm je laat het er in ieder geval lekker uit zien! Ik eet echt nog wel graag mijn vlees maar hoeft voor mij niet elke dag.. dus dan toch nog een beetje goed bezig? 😀
Kei goed bezig Valerie!
Wij zijn steeds meer vegetarisch gaan eten. Helemaal geen vlees zal wel niet gaan gebeuren, daarvoor houden de jongens hier teveel van vlees maar minder absoluut
Hier ook wel echte vlees-eters, maar hou er van om te experimenteren met veel groentjes 🙂
Ik ben sinds kort ook een flexitariër. Mocht je me dat enkele jaren geleden verteld hebben, zou ik het nooit geloofd hebben. Maar ik eet een pak minder vlees dan vroeger, bewust. Een beetje een overblijfsel ook van India waar ik gemerkt heb dat vegetarisch ook erg lekker is of kan zijn.
Superleuk om te lezen Marie-Lise! Hopelijk mag ik je in de toekomst nog inspireren met lekkere (veggie) gerechtjes!
hahaha hier had ik nog nooit van gehoord. dat zou mij wel makkelijk af gaan aangezien wij koolhydraatarm eten van maandag tm donderdag. soms eten we veggie.
Ah voila, dan ben jij ook een flexitariër 😉
Ik hoop ook dat meer mensen er vaker voor kiezen om eens een plantaardige maaltijd te eten. Er zijn zoveel lekkere gerechten en goede alternatieven voor vlees. Het zal onze planeet simpelweg veel goeds doen en daar word ik erg blij van!
Hey Linda, bedankt voor je fijne commentaar!
Ik lust eigelijk echt niet veel groentjes, ik vind dat de textuur meestal niet zo fijn en voor mij vult het ook niet genoeg (buiten patatjes dan). Buiten eens tomaat mozerella, kies ik eigenlijk altijd voor een stukje vlees (soms een groentenburger)
Ik denk dat ik wel in deze doelgroep val. Ik vind het prima of af en toe geen vlees te eten, maar ook heerlijk om er af en toe wel van te genieten. Flexibel dus 😉
ik noem mezelf wel flexitarier. Ik lust namelijk bijna geen vlees dus daarom eet ik bijna altijd vega.
Ik ben absoluut een flexitarier geworden de afgelopen twee jaar. Eerder was ik mega carnivoor, nog steeds liefhebber hoor, maar wilde gewoon minder vlees eten omdat mijn huid er ook beter van wordt. Vegetarier zal ik nooit worden haha, leuke benaming dit!
Hoi Cassandra, bedankt voor je comment… fijn om te lezen! Ik ben ook echt een vleesliefhebber… die gek is op groentjes en dus past flexitariër perfect bij mij!
Ik eet sinds een jaar geen vlees meer en ik moet zeggen dat ik het totaal niet mis. Ik gebruik een paar keer in de week vleesvervangers, maar door het gebruik van bv veel kikkererwten en bonen vind ik dat ook niet altijd nodig 🙂
Kikkererwten vallen ook onder de peulvruchten hé 😉
Ik let er niet bewust op, maar het komt zeker wel eens voor dat wij geen vlees eten.
Danielle, ik ben er ook niets steeds bewust mee bezig maar plan het toch ook steeds vaker in!
Grappige benaming flexitarier. Dat ben ik inderdaad ook. Curry’s zonder vlees, maar zoete aardappel en ook soepjes zonder vlees. Het bevalt me goed en mis het echt niet
Klinkt wel goed vind ik, had de term recent gehoord en dacht… “hé, dat ben ik dan ook!” 🙂
Zeker een flexitarier hier! Ik blijf een stukje vlees af en toe heel lekker vinden, maar ben ook gek op vis of vegetarische gerechten. Hoe ouder ik ook word hoe meer ik groente ga waarderen!
Zo tof! Join the club! #flexitariers
Ik kook eigenlijk nooit zonder vlees of vis. Ik zou het toch eens moeten proberen, want er zijn genoeg recepten die er wel lekker uit zien zonder vlees.
Zeker eens proberen, je gaat zien … zoooo veel lekkere gerechten waar je niet eens vlees of vis mist!
Hier een onbewuste flexitariër. Wij eten steeds vaker een maaltijd zonder vlees en dat bevalt heel goed
Super om te lezen! Moest je een onwijs lekker receptje testen dan bezorg je het maar hé!
Wat een prachtige foto! Ik denk overigens niet dat het flexitarier leidt tot meer groente eten, ik zou namelijk eerder voor een vleesvervanger gaan dan voor nog meer groente op mijn bord.
Oh bedankt! Goh, voor mij persoonlijk is dat zeker wel het geval. Ik heb dan ook liever peulvruchten dan vleesvervangers. Maar dat is natuurlijk nét het allerleukste… dat je flexibel vegetarisch bent op je geheel eigen manier!
Ik ben voor de flexitarier! Je hoeft echt niet elke dag vlees te eten, een dag in de week is een mooi begin toch om is geen vlees te eten👌🏽
Heel fijn artikeltje! Tof dat je het zo toegankelijk maakt 🙂
Groetjes
Lisa