Hét seizoensingrediënt: asperges
Heerlijk, lente! Genieten van dat eerste zonnetje, van de mooie bloesems en bloemen overal waar je kijkt ennnnnn van asperges natuurlijk. Zeker en vast mijn favoriete seizoensingrediënt. Ik verzamelde ondertussen al heel wat lekkere gerechten met asperges die je echt eens moet proberen, mijn drie favorietjes: asperge caesar salad, plaattaart met asperges en deze verrassende asperges tropical met scampi. En omdat je nooit genoeg gerechten met asperges kan maken in deze periode voeg ik er met plezier nog eentje toe aan dit mooie lijstje: aspergeragout met zalm.
Deze aspergeragout met zalm is ontzettend eenvoudig en ideaal om een restje asperges (bestaat dat eigenlijk wel?) weg te werken of om “tweede keuze” asperges te gebruiken, je weet wel de minder mooie of iets dunnere exemplaren. Het is doordeweeks maar misstaat zeker en vast niet op een dinertje. Oh en het past bij echt alle soorten vis en ook gevogelte! Must try? Must try!
Aspergeragout met zalm
Voor 4 personen
200 g wortelen
300 g courgette
750 g asperges
4 zalmfilets
2 sjalotten
1 el witte balsamicoazijn (of sherry azijn)
250 ml volle room (35% VG)
Boter
Peper en zout
Garnituur: Verse groene kruiden
Tip: Serveer eventueel met een gekookte aardappel
- Schil de wortel en snij in in schuine plakjes
- Snij de courgette in blokjes
- Schil de asperges
- Snipper de sjalot fijn
- Schil de asperges en snij het houtachtige onderste gedeelte af
- Snij de asperges vervolgens in drie stukken
- Stoof de sjalot aan in boter
- Voeg de courgetteblokjes en wortelen toe en laat op een zacht vuur stoven
- Kook ondertussen de asperges beetgaar in ongeveer 6 minuten
- Giet de room, 150 ml kookvocht van de asperges en de balsamico azijn bij de groenten en breng aan de kook
- Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte
- Bak (of grill) ondertussen de zalmfilets in boter, 3 minuten aan elke kant
- Voeg de asperges toe aan de ragout
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Werk af met verse groene kruiden
De Zondag
Deze appel kokostaart maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van lezeres Nele. Lezeres Nele heeft een kast vol kookboeken. “Ik vind het heerlijk om door kookboeken te bladeren. Omdat ze mij inspireren natuurlijk, maar ook omdat ik het gewoon heerlijk vind om er door te bladeren en naar de prachtige foto’s te kijken.” Daarnaast haalt ze ook vaak inspiratie online. En zo kwam ze ook het recept voor deze heerlijke aspergeragout tegen. Nele: “Origineel was het recept met kip, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik altijd mijn eigen twist geef aan recepten… dat maakt koken voor mij juist heel leuk. En nu het natuurlijk hét moment is voor asperges vind ik het super fijn om dit recept met iedereen te kunnen delen!”
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!