Kromme asperges
Bij het groentekraam om de hoek kocht ik deze week een kilo ongesorteerde asperges voor 1 euro. ‘Ongesorteerd’, dat wil zeggen dat je niet weet wat je krijgt. Je koopt dus een kilo dikke, dunne, lange, korte, gebroken, kromme, vervormde, … asperges. Het zijn de asperges die mensen anders niet zouden kopen. Zonde, want ook deze niet zo perfecte asperges smaken overheerlijk. Ik maakte er deze lekkere salade mee en gebruikte de overgebleven asperges in een soepje.
#nowaste tip: check even bij je groenteboer (of zelfs supermarkt), wie weet kan je ook lekkere kromme asperges kopen voor een prikje!
Valsspeel-salade
Deze asperge caesar salade is een salade waar je heerlijk gemakkelijk mee kan valsspelen wanneer je weinig tijd hebt. De croutons bijvoorbeeld zijn zonder enige twijfel het lekkerst zelfgemaakt, maar je kan ook smaakvolle croutons kopen. Idem voor de dressing (al vraagt de bereiding hiervan echt ontzettend weinig tijd). En de krokante ham maakt het gerechtje helemaal af, maar ook met gewone gedroogde ham zal dit cookamealtje je kunnen bekoren.
Varieer tip: Is het seizoen van de witte asperges voorbij? De groene kan je bijna het ganse jaar kopen en zijn ook lekker in deze salade, ideaal!
Asperge caesar salade
Voor 4 personen
1 kg witte asperges
8 plakjes ganda ham
1 krop krulsla
1 kleine rode ui
olijfolie
50 g Parmezaase kaas, schilfers
Peper en zout
Broodcroutons
2 sneetjes (wit) brood
2 el olijfolie
1 el Provençaalse kruiden
Caesar dressing op basis van Griekse yoghurt: klik hier
#foodprep tip – wat je al een dagje op voorhand kan doen: asperges koken, ham drogen en croutons maken.
- Schil de asperges met een dunschiller, van boven naar onder
- Snij het onderste harde einde er af
- Leg de asperges in een kookpot met koud, gezouten water
- Breng het water aan de kook, laat enkele minuten pruttelen en haal van het vuur
- Laat de asperges nu rusten in het kokende water, zo’n 5 tot 10 minuten (Geleerd van Jeroen Meus!)
- Controleer of ze de juiste garing hebben en laat ze vervolgens uitlekken
- Verwarm de oven op 180°c
- Schik de Ganda ham op een met bakpapier beklede bakplaat
- Bak in krokant in de oven, ongeveer 6 min*
- Haal de krokante ham uit de oven en laat afkoelen op keukenpapier
- Snij ondertussen het brood voor de croutons in blokjes
- Voeg olijfolie en Provençaalse kruiden toe en schep om
- Verdeel de stukjes brood over een met bakpapier beklede bakplaat (hergebruik die van de Parmaham!)
- Bak 15 min tot de croutons goudbruin en krokant zijn
- Maak de caesar dressing
- Snij de rode ui in fijne ringen
- Wrijf de asperges in met wat olijfolie, gril ze kort en kruid met zeezout
- Schik de krulsla, rode ui, krokante Ganda ham en gegrilde asperges in een serveerschaal
- Werk af met broodcroutons en schilfers Parmezaanse kaas
- Serveer met de Caesar dressing
*Het kan ook in de microgolfoven: Leg 2 sneden Parmaham tussen 2 vellen keukenpapier op een bord. Zet vervolgens 1 minuut in de microgolfoven of tot ze krokant zijn. Breek in stukjes. Herhaal met de andere 4 sneden. (Geleerd van @Libellelekker)
Laat het smaken!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————————————————————————————————————————————————————————————
Klaargemaakt met de ingrediënten van Lidl Belgium
Eindelijk een salade gevonden die me heerlijk lijkt! Ik ga dit zeker proberen en dat van die ongesorteerde asperges wist ik helemaa niet
Hoi Mandy, wat leuk om te lezen! Laat weten hoe hij smaakte!
Dit ziet er wel heel smakelijk uit zeg! Die ga ik bewaren, dankjewel