Maak je nog eens ravioli schat?
Verse pasta maken vind ik al een feest op zich. Een berg bloem op het aanrecht en een eitje worden omgetoverd tot een lekkere pasta. Ok ok, het vraagt wel een beetje meer tijd… maar je zal zien/ruiken/proeven dat het nuttige besteedde tijd is. En wie weet, misschien zijn deze aankomende feestdagen wel hét moment dat je wat meer tijd neemt om te kokerellen?
Ik maakte al vaker ravioli maar dit recept werkte ik vorig jaar met kerst uit. Het was de eerste kerstavond die we gewoon onder ons tweetjes vieren, en het werd meteen ook de zaligste kerst ooit. Ik stond de ganse dag in de keuken, maakte hapjes en ravioli en een heerlijk stukje vlees én witte chocolade bavarois als dessert. We genoten van een glaasje rosé champagne en heel veel lekker eten. En we eindigden de avond met home alone op tv (en misschien nog een flesje champagne…). #datheetdangelukkigzijn
Goed, sinds toen al vraagt Dimitri dus regelmatig “Wanneer maak je nog eens ravioli schat?”. Ik kan je dus verzekeren, hij was heel héél blij afgelopen weekend toen ik hem deze ravioli met kreeft voorschotelde!
Homemade ravioli met kreeft
Voor 4 personen
pasta:
400 g bloem (type ’00’) + extra
4 eieren
Snufje zout
Vulling:Â
2 gekookte kreeften (totaal 400 Ã 450 g kreeftenvlees)*
1 ei
50 ml room
Hand vol verse peterselie
2 el citroensap
Peper en zout
Saus:
Schalen van de kreeften
1 ui
1 wortel
2 teentjes look
1 el tomatenpuree
50 ml cognac
500 ml kippenbouillon
200 ml volle room
1 el boter
Peper en zout
Extra kruiden naar keuze: cayennepeper, snuifje curry, citroensap…
Bereiding:
Pasta:
- Start met het voorbereiden van de pasta, klik hier voor de werkwijze
Vulling:
Tip: maak de vulling terwijl de bouillon voor de saus staat te pruttelen
- Haal het vlees uit de kreeften (uit de scharen en de staart)
- Hak het kreeftenvlees fijn en doe het in een mengkom
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en schep om
- Kruid met peper en zout
Saus:
- Hak de schalen van de kreeft in grove stukken
- Verwarm 1 el boter in een grote pot
- Sauteer hier in de kreeftenschalen
- Voeg de cognac toe en flambeer zodat de alcohol verdampt
- Snipper ui en look
- Snij de wortel in blokjes
- Voeg ui, look, wortel en de tomatenpuree toe aan de kreeftenschalen
- Giet vervolgens de bouillon erbij en laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen
- Passeer door een fijne zeef en breng opnieuw aan de kook
- Voeg de room toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte
- Proef en kruid bij met peper, zout en eventueel een beetje citroensap
Ravioli vormen:
- Rol het pastadeeg uit tot hele dunne lappen, gebruik hier voor een pastamachine
Tip: zorg dat de lappen ongeveer de zelfde vorm en grootte hebben - Leg een lap op een met bloem bestrooid werkblad
- Schep hoopjes van +- 1 tl** van de vulling op de deeglap, laat zo’n 3cm ruimte tussen elk hoopje
- Breng met een kwastje (of je vinger) wat water aan rond elk hoopje vulling
- Leg een tweede deeglap op de eerste en druk met je vingers het deeg rond de vulling aan, zorg dat er geen lucht blijft zitten
- Snij de ravioli nu uit met een raviolistempel, een scherp mes of de rand van een glas
- Druk de randen van elke ravioli nog even goed op elkaar
Afwerking:
- Kook de ravioli in zo’n 3 minuten al dente in een grote pot gezouten water
- Verdeel de ravioli over de borden en schenk er de warme saus over
- Werk af met verse peterselie
* Vul eventueel het kreeftenvlees aan met scampi als je niet voldoende hebt
** De hoeveelheid vulling is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je de ravioli maakt
Wat met restjes?
Eerst en vooral: ik ben er vrij zeker van dat je weinig of geen restjes zal hebben met dit heerlijke cookamealtje. En zo nee, dan is dit ook een handige tip voor wie niet veel werk wil hebben de dag zelf… Je kan ravioli (en de saus, apart) invriezen. Bepoeder de ravioli met een dun laagje bloem. Leg ze in laagjes in een bewaardoos. Leg tussen elke laag ravioli een vel bakpapier. Vries de ravioli vervolgens in.
Heb jij al eens zelf ravioli gemaakt?
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Voor mijn feestmenu ging ik zoals gewoonlijk mijn inkopen doen bij de Lidl om de hoek.
Tip: Laat je inspireren door het Delicieux gamma en de mooie feestfolder ‘Lidl Things‘
Super leuk receptje!
Voor hoeveel personen is dit?
En kan je ook dit maken zonder pasta machine?
Hoi Stien, mijn excuses voor de late reactie! Het receptje is voor 4 personen, het kan zonder pasta machine… maar dan is het deeg maken een iets steviger klusje! 😉
hallo,
ik lees ei en room als vulling. Wordt de vulling dan niet te loperig? Ik dacht eerder aan ricotta ofzo.
Hoi Davy, de vulling is door mezelf en enkele lezers al meerdere keren getest en goedgekeurd… Komt dus helemaal goed 😉
Maar uiteraard, feel free om er een eigen twist aan te geven!
Hoi Amylia
Heb nie de plaats in mijn keuken om zelf pasta te maken, dus, kan dit dan ook met verse kant en klare lasagna blaadjes vd winkel want heb ook totaal geen ervaring in maken van verse pasta….
Hoi! Dat moet ook lukken! Pasta maken is verder heel eenvoudig hoor! Laat het smaken en tot gauw