Team zomer of herfst?
Terwijl de zomer langzaam zijn laatste zonnestralen laat zien en de avonden frisser worden, bevinden we ons in dat magische tussenseizoen. De overgang van zomer naar herfst is altijd een beetje bittersweet: je wilt vasthouden aan de lichte, vrolijke zomerdagen, maar het knusse en warme gevoel van de herfst trekt ook aan je. Dit bladerdeegtaartje met brie, appel en vijgen is precies dat: een perfect huwelijk van zomerse fruitigheid en herfstige gezelligheid. Grappig ook hoe de overgang van de seizoenen mensen duidelijk in twee groepen verdeelt… in welk team zit jij: team zomer of team herfst?
Dit gerecht is ideaal voor een gezellige lunch in de tuin, met een laatste zonnestraal op je gezicht. Maar ook binnenshuis, wanneer de bladeren beginnen te vallen en je een deken over je benen trekt, biedt deze taart het perfecte comfort. Het is licht en fruitig, maar tegelijk warm en troostend – een beetje van beide seizoenen in één hap. Dus zet de oven aan, snij die rijpe vijgen in partjes en laat de geur van brie en bladerdeeg je keuken vullen. Een heerlijke manier om de overgang van de seizoenen te vieren.
Bladerdeegtaart met brie, appel en vijgen
Voor 2 personen
(voorgerecht voor 4 personen)
1 vel bladerdeeg
1 spie brie
3 vijgen
1 appel
2 el honing
Verse tijm
Peper en zout
1 eigeel
- Verwarm je oven voor op 180° C
- Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat
- Spoel de appel, verwijder het klokhuis en snij in partjes
- Snij de brie en de vijgen in plakjes
- Schik de partjes appel en de brie op het bladerdeeg, hou de randen van het bladerdeeg vrij
- Schik de vijgen hier bovenop
- Bedruppel de bladerdeegtaart met honing
- Kruid met peper, zout en verse tijm
- Vouw de randen van het bladerdeeg naar binnen
- Roer het eigeel los met een beetje water
- Bestrijk hiermee de randen
- Bak de bladerdeegtaart zo’n 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de brie gesmolten is en het bladerdeeg knapperig en goudbruin
- Haal de bladerdeegtaart uit de oven en werk af met verse tijm en eventueel extra honing
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
De Zondag
Deze lekkere pasta maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van Katarine uit Ronse. Voor deze lekkere plaattaart liet Katarine zich inspireren door haar mama: “Mama serveerde deze bladerdeegtaart met brie, appel vijgen even geleden als voorgerecht. Het duurde niet lang of ik maakte het thuis na, zo lekker en eenvoudig! Je kan dit recept ook makkelijk een eigen twist geven, bijvoorbeeld door ham toe te voegen, of het gerecht af te werken met geroosterde pijnboompitten.”
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!