Groenten op de BBQ? Veel meer dan een paprika op het rooster!
Zomer betekent barbecue! En hoewel de klassiekers als saté, worst en ribbetjes nog altijd populair zijn, schuiven steeds meer mensen ook groenten op het rooster. Niet alleen vegetariërs of veganisten, maar ook vleeseters die zin hebben in iets lichter, frisser of gewoon meer variatie. Want geef toe: een gegrilde maiskolf met kruidenboter, knapperige bloemkoolsteaks, gegrilde zoete aardappel of een aubergine die langzaam gaart tot een smeuïg hoofdgerecht… da’s toch even onweerstaanbaar als een goed stuk vlees?
Groenten steeds populairder op de grill
Uit cijfers van VLAM blijkt dat 42% van de Vlamingen minstens één keer per week bewust minder vlees eet. Bij jongeren onder de 35 ligt dat percentage zelfs nog hoger. Ook bij zomerse grillmomenten merk je die verschuiving: een kwart van de jonge Vlamingen zegt bij een BBQ regelmatig te kiezen voor groenten of plantaardige alternatieven. Mega interessant, toch?
De populairste groenten op de barbecue?
- Paprika (staat met stip op 1)
- Champignons
- Mais
- Courgette
- Ui
- En… aubergine, die opvallend aan populariteit wint! Aubergine op de barbecue? Jazeker! Deze hasselbackversie is niet alleen lekker, maar ook een echte blikvanger op tafel. Perfect als bijgerecht of als licht hoofdgerecht met een frisse salade erbij.
En terecht, want groenten zijn verrassend veelzijdig op de grill. Je kan ze kruiden, marineren, vullen of zelfs direct in het vuur leggen (zoals zoete aardappel of prei in folie). Ze zorgen voor kleur, textuur én smaakbalans op je bord.
Tips voor geslaagde groentjes op de BBQ
- Marineer groenten op voorhand met olijfolie, citroen en kruiden voor extra smaak.
- Gebruik een grillwok of aluminium schaaltje voor zachte of gesneden groenten.
- Harde groenten zoals wortel of aardappel? Kook ze even voor.
- Combineer gegrilde groenten met dips als yoghurtsaus, hummus of pesto.
Hasselback aubergine
Tip: Je kan deze hasselback aubergine ook in de oven klaarmaken. Zet je oven dan op 180 °C.
Serveer je dit gerecht als bijgerecht, dan is het ideaal voor 2 à 3 personen.
Als hoofdgerecht met een salade reken je 1 aubergine per persoon.
1 aubergine
5 el olijfolie
½ tl komijn
½ tl peper
½ tl lookpoeder
½ tl zout
½ tl oregano
1 bol mozzarella
1 grote tomaat
Verse basilicum
- Snij de aubergine in de lengte in plakken, maar laat de onderkant intact zodat je een ‘waaier’ krijgt.
- Meng de olijfolie met de komijn, peper, lookpoeder, zout en oregano.
- Smeer de aubergine in met de gekruide olie.
- Verwarm je gesloten BBQ tot 200 °C.
- Leg de aubergine(s) losjes op het rooster in de indirecte zone van de BBQ.
- Laat een halfuur garen.
- Snij intussen de mozzarella en tomaat in plakken.
- Schik de plakjes tomaat en mozzarella tussen de aubergineplakken.
- Leg de gevulde aubergine(s) in een grillwok.
- Laat nog 20 minuten verder garen op de BBQ.
- Werk af met verse basilicum.
Wat is jouw BBQ-favoriet?
Ben jij team groenten, team vlees, of een beetje van beide? Laat hieronder een reactie achter!
En als je deze aubergine op de grill legt: vergeet me niet te taggen op Instagram @cookameal. Ik kijk met plezier mee in je BBQ-schaal 😉
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
De Zondag
Een gerechtje dat ik klaarmaakte voor De Zondag naar het recept van Eric uit Leuven. Eric is een enthousiaste hobbykok met een passie voor BBQ. Eric: “Toen ik enkele jaren geleden mijn vriendin leerde kennen wilde ik natuurlijk mijn passie voor BBQ met haar delen. En aangezien ze vegetarisch is zijn groenten de eyecatcher geworden van mijn menu! Al geniet ik zelf nog steeds van een kwalitatief stukje vlees van tijd tot tijd. Een Gallistische entrecôte bijvoobeeld, of een côte a l’os van Duroc varken.”
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!









Ziet er echt heel lekker uit.