5 meal prep tips!
Meal preppen, wasda? Wel, voor wie mijn vorige blog over dit topic gemist heeft leg ik het heel kort nog even uit. Meal preppen betekent dat je een maaltijd (of een deel ervan) voorbereidt voor een later moment. Je kan bijvoorbeeld op één middag al maaltijden koken voor de hele week, maar je kan ook in grote porties koken en die dan invriezen voor later. Succesvol meal preppen? 5 tips die je op weg helpen!
-
Investeer in goede bewaardozen
Een goede voorbereiding vraagt ook goed materiaal. In dit geval: bewaardozen. Je hebt een aantal formaten nodig, afhankelijk van de grootte van je gezin en/of het type maaltijd dat je wil voorbereiden. Wat belangrijk is bij je keuze? Zorg dat ze makkelijk stapelen of nog beter, in elkaar passen. Kijk na of ze in de microgoldoven mogen. Maar ook of ze geschikt zijn voor koelkast, vriezer én vaatwasser. Bovendien wil je bewaardozen die lekvrij en luchtdicht zijn.
Mijn bewaardozen voldoen aan al deze eisen én zien er ook nog eens leuk uit. De Cirqula multikommen van Mepal (zowel rond als rechthoeking) bestaan in verschillende formaten en kleuren en maken meal preppen niet alleen efficiënter maar ook vrolijker!
-
Zorg voor een goed gevulde voorraadkast
Twee redenen. Ten eerste kan je zo zonder zorgen meal preppen, of de verse curry die je maakte nog snel te voorzien van een portie rijst de dag zelf. En ten tweede: Wanneer je een goed gevulde voorraadkast hebt kan je je doordeweeks concentreren op het kopen en bereiden van de verse ingrediënten!
-
Maak lijstjes
Een goede weekplanning/lijst met de gerechten die je wil preppen én een duidelijk winkellijstje zijn onmisbaar. Denk even goed na voor je in actie schiet. Hoe vaak heb je deze week een ontbijt/lunch/avondmaal nodig? Hoe veel porties wil je voorbereiden? Welke ingrediënten ga je gebruiken?
-
Keep it simple
Belangrijk voor dat lijstje van hierboven: keep it simple. Meal preppen werkt niet met alle recepten, het is een beertje trial & error. Maar de algemene regel is: hou het eenvoudig. En bewaar je succesrecepten op een handige plaats, op Pinterest bijvoorbeeld! (check mijn bord met mealprep pins hier!)
-
Gebruik je diepvriezer
Mijn favoriete manier van meal preppen: grote porties maken en invriezen. Hiervoor gebruik ik voor de meer lopende gerechten mijn Mepal bewaardozen, en voor alle andere gerechten mijn vacuum machine om plaats te besparen. Belangrijk: Doe steeds stickers op de bakjes met de inhoud en de datum van invriezen.
LET’S DO THIS!
Dit bericht bekijken op Instagram
Tomaat- wortelsoep en courgetti met geroosterde tomaten en burrata
Recepten voor 2 personen, voor 2 dagen
De basis: tomaten uit de oven
750 g tomaten
1 (grote) ui
2 teentjes look
Olijfolie
Peper en zout
- Verwarm je oven op 200°C
- Snij de tomaten en de ui in parten
- Leg de tomaten en uien in een ovenschaal
- Kneus de knoflook en leg deze er bij
- Bedruip met olijfolie
- Kruid met peper en zout
- Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven
Tip: Je kan de tomaten ook enkele dagen op voorhand (max 2) klaarmaken. Laat ze in dat geval afkoelen en bewaar ze dan in een Mepal multikom in de koelkast tot gebruik.
Maaltijd 1: tomaat- wortelsoep
Wat heb je nodig:
- 1/2 van de geroosterde tomaten
- 6 wortelen
- 1 à 1,2 l kippen-of groentebouillon
Breng voor de soep de bouillon aan de kook. Voeg de wortelen toe en laat zo’n 15 minuten pruttelen, tot de wortelen zacht zijn. Voeg de tomaten toe en blend tot een gladde soep. Proef en kruid bij met peper en zout.
Maaltijd 2: Courgetti met geroosterde tomaten en burrata
Wat heb je nodig?
- 1/2 van de geroosterde tomaten
- 2 courgettes
- 150 à 200 g burrata (ik wil altijd veel burrata, haha!)
- Olijfolie
- Peper en zout
- Verse basilicum
Spoel de courgettes, snij de uiteinden ervan af en maak er met de spiraalsnijder slierten van. Tip: Je kan versgemaakte courgetti tot wel 4 dagen bewaren in een bewaardoos in de koelkast! Verwarm ongeveer 1 eetllepel olijflolie in een pan op een hoog vuur. Roerbak de courgetti hier 2 minuten in. Voeg vervolgens de geroosterde tomaten toe en schep om. Verdeel de courgetti met tomaten over twee borden. Schik de burrata bovenop de courgetti en werk af met peper, zout en verse basilicum.
Een keer goed voorbereiden, en twee dagen lekker eten? Ideaal!
X
Amylia
Test je een van deze lekkere gerechten
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Lekkere samenwerking met Mepal
2 Reacties