Genieten op z’n Grieks
De Griekse keuken is een keuken van tradities. Recepten gaan al eeuwen over van grootouders naar ouders en kinderen. Verder worden alleen de heerlijkste verse ingrediënten gebruikt. Griekse olijfolie, olijven, ontelbare soorten geiten-, schapen- en koemelkse kazen maar ook heerlijk seizoensfruit, noten en kruiden.
Als ik de verhalen mag geloven (Griekenland staat nog steeds op mijn ’to travel’ lijstje) dan is ‘eten’ in Griekenland echt een sociaal event. Families en vrienden genieten uitgebreid van samen urenlang tafelen, zowel thuis als op restaurant. Just the way I like it. En ‘foodsharing’ mag dan wel hip en upcoming zijn in ons Belgenlandje, in Mediterraanse landen zoals Griekenland is samen genieten van verschillende gerechten een begrip.
Een tafel vol mezze, kruidige salades, geroosterde vis, tzatziki, souvlaki en nog veel meer. En dat uiteraard geserveerd met een lekker glaasje Griekse wijn. Ik krijg spontaan zin om mijn koffers te pakken, who’s with me?
Griekse salade
Een eenvoudige salade met heerlijke Griekse smaken!
Ingrediënten voor 4 personen
3 grote tomaten
1 komkommer
1 rode ui
12 zwarte olijven zonder pit
200 g feta
Verse peterselie
4 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
½ tl oregano
Peper en zout
- Snij de tomaten in partjes
- Halveer de komkommer in de lengte en hem vervolgens in plakjes
- Snij de ui in dunne ringen
- Meng de groenten door elkaar in een mengkom
- Voeg de olijven toe en schep om
- Verkruimel de feta en meng door de salade
- Meng de olie samen met de rode wijnazijn tot dressing
- Breng op smaak met peper, zout en oregano
- Giet de dressing over de salade
- Werk de salade af met fijngehakte peterselie
5 jaar Cookameal
Vandaag (01/07/2018) vier ik de verjaardag van Cookameal. Want vandaag palm ik al 5 jaar lang een heel mini klein stukje van het world wide web in met mijn recepten, verhalen en foto’s.
– Lees er hier alles over!–
Deze Griekse salade is een van de eerste recepten die 5 jaar geleden online kwam. Ik maakte een nieuwe versie… en die toont heel mooi de evolutie van 5 jaar gepassioneerd bloggen! Wat vinden jullie er van?
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————————————————-
Ik ben Grieks en denk natuurlijk dat feta het lekkerste kaas ter wereld is – hier is een andere versie van deze iconische sla (tenminste voor de Grieken):
2 grote rijpe tomaten, 1/2 komkommer in plakjes, 1/2 groene paprika (zonder zaadjes , in blokjes gesneden), 1 rode ui in dunne plakjes
200g feta
1 lepeltjes oregano
5-10 zwarte olijven
(griekse) olijfolie
zout en peper
– Snijd de tomaten , voeg de komkommer en paprika
– zout + peper toevoegen
– olijven , feta in blokjes gesneden en uienringen toevoegen
– verspreiden met een (griekse) olijfolie en bestrooi met oregano
Smakelijk 🙂