Mezze
In Griekenland is het klimaat iets zonniger dan bij ons (al mogen we de afgelopen dagen helemaal niet klagen #zomerindelente). Het zal je dan ook niet verbazen dat de Griekse keuken ideaal is om te serveren op zomerse dagen. Waar ze in Griekenland helemaal gek op zijn? Mezze!
Mezze? Wel… In Spanje eten ze tapas, in la bella Italia antipasta en in Griekenland serveren ze mezze. Hapjes dus. Als voorgerecht, maar vaak ook gewoon een hele tafel vol als maaltijd. De hapjes zijn warm, koud, gekruid en eenvoudig. Het belangrijkste? Gezellig samen genieten. Deze Griekse gehaktballetjes passen dan ook perfect op zo’n tafel vol lekkere hapjes. Maar ook als lunch of hoofdgerecht, vergezeld van een Griekse salade, doen ze het perfect. Een toppertje!
Griekse gehaktballetjes
1 rode ui, fijngesnipperd
700 g gemengd gehakt rund-varken
2 teentjes look, fijngesnipperd
60 g panko
1 ei
Verse peterselie, fijngehakt
6 à 8 muntblaadjes, fijngehakt
½ el gedroogde oregano (Ik gebruikte die van Santa Maria!)
olijfolie
Peper van de molen (Ik gebruikte Tellicherry peper van Santa Maria)
Zout
3 el bloem
Serveer deze Griekse gehaktballetjes…
als mezzze (hapjes) met Tzatziki
of als lunch/diner met Griekse salade, pitabrood en ook Tzatziki
- Meng het gehakt met het ei en het paneermeel
- Snipper de ui en de knoflook
- Hak de verse kruiden fijn
- Kneed de verse kruiden, de ui en look door het gehakt
- Kruid met peper en zout
- Rol kleine gehaktballetjes, ongeveer 25 stuks
- Tip van Njam: Laat de gehaktballetjes een half uurtje rusten in de koelkast, zo behouden de balletjes tijdens het bakken hun vorm
- Rol de balletjes door de bloem
- Bak ze goudbruin in olijfolie *
- Serveer warm
* Kan ook in de oven. Schik de balletjes op een met bakpapier bekleede bakplaat en bak ze 20° min op 180°c.
Gedroogde kruiden van Santa Maria
Ik herinner me nog goed de eerste keer inkopen doen wanneer Dimitri en ik pas gingen samenwonen. De voorraadkast en kruidenkast moesten gevuld worden en onze kar zat dus heel goed vol. Van gedroogde kruiden kocht ik de basics, en liefs allemaal zo goedkoop mogelijk. “Want, gedroogde kruiden zijn gedroogde kruiden he?”. Niet dus. Ondertussen weet ik dat er héél veel verschil is. Zowel in smaak en kwaliteit, als in de manier van verwerken. Een van de merken die ik nu vaak gebruik is Santa Maria.
Voor deze Griekse gehaktballetjes gebruikte ik hun oregano en Tellicherry zwarte peper. En ik deed een beetje opzoekwerk om wat meer te weten te komen over deze kruiden:
- Oregano: Deze biologische oregano is afkomstig uit Peru, waar ze deze op kleine schaal kweken. Door de selectie van enkel de beste blaadjes en een grondige reiniging van de oregano komt enkel het beste in het potje terecht. FYI: Zelf vergeleken met een goedkope supermarkt variant die ik nog in buis had, en je proeft echt het verschil!
. - Tellicherry zwarte peper: De ene peper is de andere niet, dat zal je zelf snel merken als je wat gaat experimenteren. Deze peper is afkomstig uit India, en wordt op enkele duizenden meters hoogte gekweekt. De grootste en lekkerste peperkorrels heten Tellicherry. Het is een intense peper, maar ik vind hem echt supergoed!
Wat ik tijdens mijn zoektocht naar informatie over de kruiden van Santa Maria ook tegenkwam is dat ze zo veel mogelijk maatschappelijk verantwoord proberen te ondernemen. Hoe dan? Wel, Santa Maria investeerde de laatste jaren fors in de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in hun hele productieproces. Daarnaast gebruikten ze verwarming en elektriciteit van herniewbare energiebronnen. De max toch? Ontdek alle Santa Maria kruiden met bijhorende informatie, én alles over hoe Santa Maria te werk gaat op www.santamariaworld.com.
Let’s spice things up! En laten we vooral ook deze lekkere balletjes klaarmaken en opeten.
X
Amylia
Test je dit lekkere gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Blogpost in samenwerking met Santa Maria
www.santamariaworld.com
Oh hoho dit lijkt me heerlijk! Alleen al de combi, zo verrassend. Ik onthou hem even hoor!
Wat een heerlijke gerecht. Ik heb even wat inspiratie gevonden voor morgen. Ik wist echt niet meer wat ik moest maken.
oh wauw, dit klinkt lekker en niet moeilijk!! Ik ga dit volgende week maken heb ik besloten 🙂
Dat ziet er echt wel lekker uit – het is inderdaad soms een beetje zoeken met kruiden 🙂
Hmmm.
Dat lijkt me echt een lekker gerecht.
Hmmm wat een heerlijk recept weer zeg! Deze zet ik even op mijn uitprobeer lijstje. Gehakt staat hier sowieso vaak op het menu, maar dan vaak met andere kruiden. Lekker hoor!
Top, leuk om te lezen Mariëlle!
Ziet er heerlijk uit! Ik maak geregeld gehaktballetjes, voor bij het eten of voor bij de borrel… Heb al veel variaties geprobeerd, maar dit nog niet…
Laat me zeker iets weten als je ze getest hebt dan 😉
Oh, ik wil dat bord zowel van het scherm pakken en gaan eten. Wat ziet dat er heerlijk uit zeg!
Dat is wel echt een héél fijn compliment, bedankt!
Dit ziet er heerlijk uit zeg! Dit recept ga ik een keer namaken.
Super, al heel wat mensen hebben ze met succes uitgetest. Hopelijk vallen ze in de smaak!