BBQ workshop
Een privéworkshop krijgen van de enige echte Peter Declercq, het is de geroosterde droom van heel wat hobbykoks. Ik was dan ook super blij dat ik tijdens mijn bezoek aan Meetjesland een hele middag bij Peter, in zijn restaurant Elckerlijc, een workshop mocht volgen. Hoe dat is meegevallen en wat we allemaal klaargemaakt hebben lees je hier.
Omdat het BBQ seizoen nu hopelijk echt wel bijna voor de deur staat, deel ik met plezier enkele Peter-tips en weetjes met jullie!
Let’s grill
- Houtskool BBQ: Leg je kolen in piramidevorm in de BBQ. Zo creër je een heet stuk, om bv vlees dicht te schroeien, een warmer stuk om verder te garen en een ‘koud’ stuk om je bereidingen te laten rusten.
. - Heb je de keuze, ga dan voor kokosbriketten In plaats van traditionele houtskool. Deze briketten branden langer en geven minder snel vlammen wanneer er iets van vet of sap op druipt.
. - Ook bij een gas-, en zelfs bij een elektrische, BBQ kan je een rooksmaak krijgen. Hoe dan? Dankzij houtsnippers aka rookchips die ondertussen bestaan in heel wat varianten. Je weekt een portie zo’n half uurtje in water. Nadien stop je ze in de rooklade van je BBQ. Moest je BBQ dat niet hebben kan het ook in een pakketje van zilverpapier met enkele gaatjes er in. Zet dit pakketje recht boven de warmtebron.
. - Wat je altijd in de buurt moet hebben van je BBQ: een waterspuit. Hiermee doof je snel (en zonder gevaar voor jezelf én je ingrediënten op de grill) en efficiënt eventuele vlammen.
. - De meest gemaakte fouten: te lang en te veel. We laten onze ingrediënten meestal té lang grillen, net gaar is gaar genoeg. Bovendien overdrijven we meestal met de porties vlees en vis als het om BBQ gaat. (Jup, herkenbaar hier!)
. - Vaak wordt rauw vlees op dezelfde plank gesneden als waar even later de gegrilde gerechten terecht komen. Niet zo hygiënisch natuurlijk… Een eenvoudige trucje hiervoor: gebruik beide kanten van je snijplank. Doe je voorbereiding, leg alles op de grill en draai je snijplank eenvoudigweg om voor de gegrilde gerechten.
. - Everybody hates it, na een leuke BBQ avond de grillrooster kuisen. Volgens Peter een fluitje van een cent als je de lauwe grill inwrijft met een gehalveerde citroen. Even laten intrekken en schrobben, en je grill is weer als nieuw! Oh en good to know: Citroen is ook ideaal om tussendoor je grill even te ‘ontsmetten’, wanneer je van vlees overschakelt naar vis of veggie bijvoorbeeld.
Ik weet alvast wat ik op de eerstvolgende zonnige avond ga doen!
Tot grills!
X
Amylia
Ps: Benieuwd hoe de workshop met Peter er aan toe ging? Het team van stapaf.be kwam een kijkje nemen en maakte deze leuke video!
Blogpost in samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen.
ik bbq niet veel en als ik bbq dan laat ik het altijd doen ;-), maar wel goede tips!!!
Ja ik hou wel van bbq en je hebt heel wat leuke tips gegeven tx 🙂