Het ruikt hier naar BBQ…
Deze blogpost typ ik vanuit de tuin, het is nu ongeveer 21u en nog steeds 30°C. De dagen zijn heet, echt heet. Verder ruik ik al sinds ik thuis ben gearriveerd BBQ. Als mijn neus me niet in de steek laat is het BBQ-time bij de buren de achterburen, de buren van de achterburen en misschien ook bij de schuin-overburen. Het ruikt alvast echt heerlijk en het klinkt ontzettend gezellig. Drrrrringend tijd om zelf ook nog eens aan het plannen te gaan (jaja vriendekes, er volgt een invitatie!). En aangezien ik sinds kort een nieuwe superzalige Campingaz-BBQ heb (wel, het is eigenlijk meer een buitenkeuken) kijk ik er al dubbel en dik naar uit!
En jij? Heb jij deze dagen ook al genoten van een avondje achter de grill? Staat er een binnenkort een BBQ-party op de planning? Dan is veilig BBQ’en iets dat je zeker zal interesseren.
5 tips om veilig te BBQ’en op zonovergoten dagen:
-
Keep it cool
Eerst en vooral is de koelzak deze dagen je beste vriend. Ga steevast winkelen met een koelzak in de hand, zo kan je vlees en vis veilig transporteren. En gebruik verder ook tijdens de BBQ een koelzak om vlees en vis koel te houden tot net voor je ze gaat grillen. Doe je een pauze tussen BBQ ronde één en twee (en drie) van de BBQ – herkenbaar? – wel ook dan zet je best alle etenswaren zo snel mogelijk terug koel!
-
Brandgevaar
Heb je een houtskool BBQ? Dan is het bij warm weer extra opletten voor brandgevaar. Je BBQ zet dan je om die reden ook liefst niet te dicht bij tuinmeubelen, parasols, tafellakens, planten.
-
Keep it clean
Extra belangrijk op zomerdagen is hygiëne. Gebruik zeker nooit dezelfde snijplank of hetzelfde mes voor rauw vlees én groenten of fruit. Op die manier voorkom je kruisbesmetting met rauwe ingrediënten. Kortom: keep it clean, extra clean!
-
Laat vlees en vis voldoende garen
Eerst en vooral: kip die niet voldoende gebakken is is bij dit weer echt echt not done. Verder moet je zeker ook opletten bij satés. Duw de ingrediënten niet te strak aan op de stokjes. Why? De hitte kan dan niet goed tussen de verschillende stukken komen, wat de kans vergroot dat sommige stukken niet voldoende gegaard zijn. En aangezien satés vaak gemarineerd worden kan je dit niet altijd zien aan de kleur van je vlees. (Bij deze saté met halloumi en watermeloen, alsook groenten satés is dat uiteraard minder een probleem)
-
Rauwe eieren
Uitpakken met je huisgemaakte mayonaise doe je beter niet bij heel warm weer. Ook tiramisu en chocolademousse in je dessertenbuffet kan je misschien beter een keertje overslaan. Bereidingen met rauwe eieren zijn namelijk erg delicaat… beter voorkomen dan genezen, geen rauwe eieren dus!
Verder is het natuurlijk gewoon 100% genieten van lekkere gegrilde gerechten, kleurrijke salades, lekkere drankjes en leuk gezelschap! En voor wie eens iets anders dan anders wil serveren … probeer deze saté met halloumi en watermeloen.
Meer BBQ-tips en weetjes?
Klik dan zeker door naar dit artikel ism Peter De Clercq!
Saté met halloumi en watermeloen
Een verrassend lekker veggie BBQ-gerecht of bijgerecht!
4 à 6 personen,
500 g halloumi (2x250g)*
1 kleine watermeloen
1 tl korianderzaad
1 tl sumac
½ tl kaneel
1 tl cayennepeper
Zwarte peper van de molen
60 ml olijfolie
10tal Satéstokjes
Tip: Week houten stokjes eerst in water. Zo verbranden ze niet op de BBQ.
- Snij de halloumi en watermeloen in stukken van ongeveer 3 op 3 cm
- Prik nu telkens een stuk halloumi, gevolgd door een stuk watermeloen op de stokjes
- Meng de kruiden met de olijfolie
- Smeer de satés grondig in met de kruidige olijfolie
- Grill de satés kort aan beide kanten
* Halloumi koopje ondertussen in de meeste supermarkten, ik deed mijn inkopen zoals gewoonlijk bij Lidl… en daar hadden ze het ook!