Pizza di mamma, maar dan gewoon bij jou thuis
Een lekkere homemade pizza maken is één ding, maar een ultieme pizza di mamma maken… dat is een ander verhaal! Ok ok, pizza zoals in Italië (inclusief het zorgeloze terrasje in de zon en het glaasje lokale wijn) is moeilijk te evenaren. Maar met een paar eenvoudige tips kom je al een heel eind. En daarom vandaag, 5 dingen die je moet weten als je pizza’s wil maken als een pro!
5 dingen die je moet weten als je pizza’s wil maken als een pro!
-
Homemade deeg
Het begint natuurlijk al bij het deeg. Voor de aller lekkerste pizza maak je het deeg (natuuuuuuurlijk) zelf. En daar is eigenlijk helemaal niets moeilijk aan. Twee dingen zijn cruciaal. Eerst en vooral is het belangrijk dat je kiest voor de juiste bloem. Voor pizza is dat type 00 bloem, deze Italiaans bloem is extra fijn gemalen! Daarnaast vraagt vers deeg maken tijd. Want aangezien het recept gist bevat, moet je het deeg tijd geven om te rijzen. Een uurtje minstens, maar liefst een hele nacht.
.
Er bestaan heel wat recepten voor pizzadeeg, ik gebruik meestal het basisrecept van Peppe Giacomazza... Maar ik moet zeggen dat dat van @frenchguycooking er ook echt fantastisch uit ziet! -
Less is more
Een pizza met té veel beleg vertraagt het bakproces én maakt de pizza zwaar en vaak vochtig. Professionele pizzabakkers zouden zeggen: “Meno è più” oftewel “Less is more”. Ga voor 2 à 3 toppings én kies voor ingrediënten van top kwaliteit.
-
Hot Hot Hot
Het beste resultaat krijg je wanneer je je pizza bakt in een pizzaoven. Hoe komt dat? Die worden echt héél heet. Zo heet dat je pizza op 2 à 3 minuten klaar is. Het resultaat? Een superknapperige korst en zacht gesmolten, bubbelige kaas. Dat kan niet bij je thuis zeg je? Jawel hoor! Mijn nonkel bouwde bijvoorbeeld zelf een houtoven in de tuin. Suuuuupergezellig en met een waanzinnig resultaat. Maar bon, niet iedereen heeft daar plek voor én bovendien duurt het wel even voor je aan het bakken kan gaan.
.
Een geweldig alternatief voor zo’n houtoven staat sinds kort in mijn keuken: The Smart Oven™ Pizzaiolo van Sage. De Pizzaiolo is een vrijstaande oven voor thuis die 400 °C bereikt ! Je bakt er alle soorten pizza in, van New York-stijl tot diepvriespizza, en van deep dish naar dun en knapperig. Ik ging er al een aantal keer mee aan de slag en omg, ik maakte nog nooit zo’n lekkere pizza’s!
.Natuurlijk is er ook een derde optie. Zet je oven – indien mogelijk – op 280 graden of anders zo heet mogelijk. Supertip: Met een pizzasteen kun je een pizzaoven een klein beetje nabootsen. Deze steen leg je tijdens het voorverwarmen al in de oven. Weer een alternatief daarvoor is je bakplaat mee opwarmen voor je de (belegde) pizza er op legt.
Update: Van collega-blogger @the_bbq_basterd kreeg ik er nog een heerlijke tip bij: pizza bakken op de BBQ. Hoe je dat doet legt hij uit op zijn blog, klik hier!
-
Finishing touch
Wanneer je je heerlijke zelfgemaakte pizza uit de oven haalt, bedruppel hem dan met een goede olijfolie. Die geeft alle smaken een boost. Oh en en verse kruiden natuurlijk. Niets boven enkele gescheurde blaadjes verse basilicum als afwerking van je homemade pizza.
-
Sharing is caring
Pizzaavond is nog leuker met een bende vrienden in huis. Een ding is zeker, vanaf het weer mag nodig ik al onze liefste vrienden uit voor een pizzavond. Be prepared!
1 Reactie