Griezelen
Halloween is dé tijd om eens goed te griezelen! Daarnaast zijn het ook hoogdagen voor pompoenen. En de lekkerste pompoenen… Die koop je toch rechtstreeks bij de boer!?Boerenbond en Landelijke gilden stuurden mij op pad, en ik kwam terecht in de hoevewinkel van landbouwbedrijf Gebroeders Vercammen in Lier! Lees er hier alles over!
Pompoen (w)eetjes
-
- Pompoenen zijn erg gezond! Ze bevatten veel calcium, vitamine C en voedingsvezels.
- Verse pompoenen hoef je niet te schillen. De schil is perfect eetbaar en wordt snel zacht tijdens de bereiding. Terwijl bij de wat oudere pompoenen, die je rond januari koopt, de schil meestal harder is en de schil daarom ook minder geschikt is te verwerken.
- Heb je een hele pompoen die je wilt bewaren, doe dit dan op een koele, droge plek. Op deze manier is de pompoen ongeveer 2 maanden houdbaar. Tip van Evi (Landbouwbedrijf Vercammen): Draai de pompoen regelmatig eens om, zo gaat hij minder snel rotten!
Pompoensoep met botten
Een simpele pompoensoep met komijn, klassiek maar met een kleine twist. We serveren dit soepje met botten, klaargemaakt met bladerdeeg. Een simpele griezelige Halloween-touch!
Soep
500 g pompoen
1 ui
2 wortelen
1,5 l kippenbouillon
Peper & zout
Ongeveer 1 tl komijn
Olijfolie
-
- Snij de pompoen in blokjes
- Schil de wortelen en snij ze in blokjes
- Snipper de ui
- Zet je pot op het vuur met wat olijfolie en fruit daarin de ui glazig
- Voeg nu de groenten toe en laat ze enkele minuten stoven met de ui
- Kruid met peper, zout en komijn
- Overgiet de groenten met de kippenbouillon
- Laat ongeveer 20 minuten koken tot de groenten zacht zijn
- Pureer de soep en kruid ze eventueel bij
Tip: Is de soep de dik naar jou smaak? Voeg dan nog een klein beetje extra bouillon toe en mix nog even door
Botten
De krokante botten
1 vel bladerdeeg (kant-en-klaar)
1 ei
Grof zout
- Verwarm de oven voor tot 180°C
- Rol het vel bladerdeeg uit op een vel bakpapier
- Snij het deeg in gelijke repen van ongeveer anderhalve centimeter breed
- Snij het uiteinde van de reepjes ongeveer een cm in
- Plooi de randen om en druk ze aan op de reep (zie foto)
- Leg de bladerdeeg botten op een met bakpapier beklede bakplaat
- Scheid het ei en doe de dooier in een schaaltje samen met een zeer klein scheutje lauw water
- Klop het eigeel grondig los
- Strijk de bladerdeeg botten in met een laagje losgeklopt eigeel
- Bestrooi met grof zout
- Schuif ze in de oven van 180°C en bak ze goudbruin in zo’n 25 minuten
Op de foto: Als kommetje voor deze pompoensoep met komijn gebruikte ik een uitgeholde pompoen, gevuld met de heerlijke soep!
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
In samenwerking met Boerenbond en Landelijke Gilden
Meer info over de activiteiten van Boerenbond en Landelijke Gilden?
Check dan zeker hun website!
.
Haha die botten zijn leuk! Heb nu ook helemaal zin om iets met bladerdeeg te maken! 😄
doen doen doen Linda!
Heel leuk bedacht. Eenvoudig en ‘feestelijk’, daar houd ik van 🙂
Hoi Frederique, bedankt! Het hoeft niet altijd te ingewikkeld hé 😉
Bedankt voor het recept voor de pompoensoep! Dat klinkt niet al te moeilijk gelukkig.
Oh wat is dit super leuk voor Halloween zeg, heel tof gedaan!
Ik vind de botten heel erg leuk bedacht. Toch eet ik niet vaak pompoen, eigenlijk nooit. Dat is misschien wel wat zonde, want het hoort echt bij deze tijd.
Lekker, ik zie hier alle lekkere dingen, ben je maar gelijk aan volgen bij bloglovin zodat ik niks meer mis
Oh bedankt, doet me plezier dat te lezen!
wat een leuk idee. van de foto werd ik al enthousiast . echt leuk voor halloween
Wat een leuk idee om zelf de botjes te maken. Ik denk dat ik dit woensdag op het menu ga zetten
Haha wat leuk bedacht! Eigenlijk super simpel maar wel creatief en een leuke toevoeging
Oh die botten zijn wel heel origineel. Ga binnenkort ook nog eens pompoensoep maken mmmm
Klinkt spannend met botten maar wel heel leuk bedacht.
Tot voor kort wist ik niet eens dat pompoen zo lekker was. Mijn nichtje maakte er salade mee.
De soep, geserveerd in de pompoen zelf ziet er echt heel leuk uit. Zeker met de “botten” hahaha.
Wij zijn thuis niet zo dol op de pompoen. Misschien ook omdat ik het niet goed klaar weet te maken… Maar dat is ook niet wat mijn aandacht trok. Dat waren de botten! Wat een super leuk idee, die gaan we zeker eens maken.
Pompoensoep is sowieso mijn favoriet deze tijd van het jaar en de botjes zijn een leuk detail 😀 Zelf koop ik mijn pompoenen wel in het kleiner (gewoon gemakkelijker om te snijden) en bij de supermarkt (omdat ik geen boer in de buurt heb hier in de stad)
Wat een geweldig recept met die botjes erbij haha. Pompoensoep is sowieso mijn favo soep, dus deze ga ik zeker eens proberen!