Nostalgie en veel liefde
Deze croquetas de gamba heb ik niet zelf bedacht, ze zijn de specialiteit van de mama van Valerie. Deze knappe madam stuurde een mailtje naar de mailbox van Zondagse Kost: “Al acht jaar moet ik mijn lieve mama missen. Dit was een van haar lievelingsrecepten, eentje dat ik nu ook met veel liefde voor mijn gezin maak.”In de mail vond ik naast het verrassend eenvoudige recept een hele mooie foto van haar en haar mama, een foto van het originele Spaanse én handgeschreven recept en daarbovenop nog een resem foto’s van deze kroketjes.
Een receptje met zo veel liefde? Dat moest en zou ik snel uitproberen! En of het lekker was… Het verscheen op zondag 21/06 in de krant, en dit leuke berichtje kreeg ik doorgestuurd:
Bedankt lieve Valerie om jouw verhaal en het lekkers van je mama met mij en zo veel anderen te delen. We kennen elkaar een klein beetje (via enkele opdrachten die we samen deden en via social media) en ik ben er niet 100, maar 200% zeker van dat ze zo zo fier op jou zou zijn. Een knappe vrolijke madam en een bloem van een mama!
Croquetas de gamba
Ingrediënten voor ongeveer 18 croquetas
500g (diepgevroren) gamba’s of reuzegarnalen
2 kleine uien
1 teen knofllook
400 ml halfvolle of volle melk
5 à 6 el bloem
Peper en zout
Handvol verse peterselie
Paneermeel
2 eieren
2 el olijfolie
Optioneel: Cayennepeper
- Pel en ontdarm de gamba’s
- Snij ze in kleine stukjes
- Snipper ui en knoflook
- Fruit de look en de ui in de olijfolie
- Voeg de gamba’s toe, kruid met peper en zout
- Wanneer de gamba’s gaar (en dus mooi roze) zijn giet je er de melk bij
- Laat enkele minuten inkoken
- Schep de bloem bij het mengsel en laat de vulling al roerend indikken
- Voeg, wanneer de vulling niet meer aan de pan kleeft, de fijngehakte peterselie toe
- Proef en kruid bij met peper, zout en eventueel een snuifje cayennepeper
- Schep de vulling in een schaal en dek af met plastic folie
- Laat de vulling enkele uren, of zelfs een nachtje, rusten in de koelkast
- Klop de eitjes los en doe het paneermeel in een kommetje
- Vorm gelijke croquetas, eventueel met behulp van een lepel
- Wentel de croquetas door het ei en daarna door het paneermeel
- Verhit de olie in de frituurpan tot 170 °C
- Frituur de croquetas ca. 4 min. Goudbruin
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer met een partje citroen
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
#Zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
1 Reactie