Heerlijk kalfsvlees
Naast #blijfinuwkot moet #kooplokaal wel een van de meest populaire tags zijn van het moment. Geen wonder, want niet alleen hebben lokale boeren het moeilijk door de corona-crisis… we hebben ook gewoon echt ontzettend veel lekkere producten in ons klein landje!
Heerlijk verse groenten en fruit, melkproducten en ook vlees! Wist je bijvoorbeeld dat het kalfsvlees dat je vandaag bij de slager en in de supermarkt koopt bijna uitsluitend uit Europa en zelfs voor een groot deel uit ons kleine landje komt? Des te meer reden om met dit delicate stukje vlees aan de slag te gaan. Oh en met “delicaat” boel ik niet “moeilijk te bereiden” hé!
Je moet dus geen grote chef zijn om een heerlijk stukje kalfsvlees te bereiden. (Dat bewijst ook dit cookamealtje!) Het belangrijkste om te onthouden is ten eerste dat je het vlees niet te fel moet kruiden. Kalfsvlees heeft net een erg lekkere zachte smaak die je anders wel eens zou kunnen verliezen. Wat daarnaast echt belangrijk is is de baktijd. Kalfsvlees heeft een korte baktijd, en eet je dus best rosé. Oh en zit er een vetrandje aan je vlees? Verwijder dit dan pas na het bakken, zo blijft het vlees sappiger!
Zuiderse kalfsfilet met ingrediënten uit de voorraadkast.
Om dit receptje te bereiden trok ik mijn voorraadkast en koelkast even open. Cannelini bonen, witte bonen, heb ik zo goed als altijd in huis. Handig voor een lekkere hummus (eens iets anders dan met kikkererwten) of lekker klassiek in tomatensaus met een stevige worst. #boerenkost. Uit de koelkast haalde ik dan weer kerstomaatjes die ik een klein beetje vergeten was en een restje verse spinazie… ideaal. Voor de finishing touch wandelde ik naar de tuin voor verse kruiden. Basilicum en verse peterselie gaven dit receptje net dat extraatje.
Snel klaar, heel smaakvol en zalig van genoten in de tuin…
Zuiderse kalfsfilet met ingrediënten uit de voorraadkast?
Een beetje vakantiesfeer, met lekkers van bij ons!
Ingrediënten voor 4 personen
600 g kalfsfilet (kan ook met 4 kalfsoesters van zo’n 150g)
200 g spekblokjes
1 sjalot
200 g kerstomaten (zo’n 20 stuks)
2 blikken cannelinibonen (+-400g/stuk)
150 ml kippenbouillon
2 handenvol verse spinazie
10-tal blaadjes verse basilicum
Verse peterselie
Peper en zout
Snuifje oregano en chilipeper (optioneel)
Boter
Optioneel: Voor mij persoonlijk hoeven er bij dit gerecht geen aardappelen. De bonen zijn voldoende voedzaam én vullend. heb je net zoals ik een echte aardappel-lover aan tafel? Serveer dit gerecht dan met gebakken krieltjes, afgewerkt met een snuifje zeezout!
- Verwarm de oven op 180°C
- Kruid het kalfsvlees met peper en zout
- Korst het aan in de pan met boter
- Leg het vlees in een ovenschaal en zet het 10 min in de voorverwarmde oven, neem uit de oven en laat rusten onder aluminiumfolie
- Terwijl het vlees gaart bereiden we de rest van het gerecht
- Bak de spekjes krokant (dat mag uiteraard gewoon in de pan waar je het kalfsvlees in aankorstte!)
- Snipper de sjalot fijn en halveer de kerstomaten
- Voeg toe aan de spekjes
- Spoel de bonen en voeg ze toe in de pan
- Giet de kippenbouillon bij de bonen en laat zachtjes sudderen
- Voeg kort voor het serveren spinazie en verse kruiden toe
- Proef en kruid bij met peper, zout, oregano en een beetje chilipeper
- Snij het kalfsvlees in dikke plakken
- Verdeel de bonen over 4 diepe borden en schik hierop de plakken kalfsvlees
- Werk af met verse kruiden
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Receptje klaargemaakt voor www.gekopkalfsvlees.be
Een website boordevol weetjes en lekkere recepten…
met kalfsvlees natuurlijk!