Linzen: onbekend maakt onbemind?
Linzen zijn multifunctionele peulvruchten. Je kan linzen echt in heel wat gerechten gebruiken, denk aan salades, dips, soep, pasta, stoofpotjes, vleesvervangers, … Toch zijn linzen in onze keuken nog niet heel populair. Maar er zijn redenen genoeg om er wél mee aan de slag te gaan.
Het zijn eigenlijk kleine kleurrijke enegergiebommetjes. De van smaak nootachtige peulvruchten zijn een bron van ijzer, mineralen, eiwitten en voedingsvezels. Het zijn bovendien die voedingsvezels die je langer een verzadigd gevoel zullen geven. Met andere woorden: je zal achteraf niet zo snel weer honger hebben.
Je kan linzen gedroogd kopen, dan moet je ze weken en koken voor gebruik (linzen hoef je, anders dan bijvoorbeeld kikkererwten, niet te weken) en je kan linzen natuurlijk ook in blik kopen. De voordelen van linzen in blik zijn simpel: ze zijn even lekker en gezond én ze zijn zo goed als klaar! Je hoeft ze enkel even te spoelen en afhankelijk van je recept kort te verwarmen. (Door ze mee te koken gaan er heel wat vitaminen verloren, zonde!) Bovendien hebben de linzen uit blik van Bonduelle nog steeds die bite die ik zo lekker vind!
Leuk om te weten: die lekkere bite is een van de dingen waar Bonduelle hard aan gewerkt heeft, op de nieuwe blikken zie je nu een paarse “extra bite”-ster! Meer weten over het peulvruchten-gamma van Bonduelle? Klik hier.
Bloemkoolsteak met linzen en harissahummus
Voor 4 personen
1 grote bloemkool
3 el olijfolie + extra
310 g cannelinibonen (Bonduelle – blik)
2 el harissa **
1 teen look
400 g linzen *
3 el citroensap
3 el kappertjes
2 el fijngehakte peterselie
4 el pijnboompitten
Peper en zout
* Indien je toch gedroogde linzen wil gebruiken kook dan 200g linzen.
** Harissa is een pittige rode saus die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat wegheeft van sambal en chilisaus. Verkrijgbaar in zowat elke supermarkt.
- Verwarm je oven op 220°C
- Verwijder de groene bladeren van de bloemkool
- Snij 4 plakken van ongeveer 2,5 cm dik uit het midden van de bloemkool
- Verdeel de rest van de bloemkool in roosjes #nowaste
- Schik de bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie
- Kruid met peper en zout
- Bak de bloemkool nu 30 minuten in de voorverwarmde oven, draai de stukken na ongeveer de helft van de bereidingstijd even om
- Doe de cannelini bonen, harissa, look, olijfolie en het citroensap samen in je food processor / hakmolen / staafmixer
- Blend tot een gladde hummus
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Verwarm de linzen kort in een pannetje
- Voeg 1 el citroensap, kappertjes en verse peterselie toe en schep om
- Verdeel de harissa hummus over 4 borden of kommen
- Schik op elk bord enkele lepels linzen en een bloemkoolsteak
- Werk af met een streepje olijfolie, (geroosterde) pijnboompitten en verse peterselie
Geniet je ook van extra veel groenten? Maar heb je, net zoals ik, geen zin om vis of vlees helemaal uit je eetpatroon te schrappen? Word flexitariër! Wat voor een beest dat is en hoe je het kan worden? Lees het hier!
X
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————-
Artikel in samenwerking met Bonduelle – www.bonduelle.be
Ziet er echt culinair uit, benenorm benieuwd naar bloemkoolsteaks!
Hoi Eline. Leuk compliment… ennnn het ziet er misschien culinair uit maar het is zo simpel klaar te maken!
ziet er goed uit! ik had laatst ook een lekker gerecht met bloemkool, tomaat en spekjes! linzen eet ik eigenlijk nooit
Oh nu heb je me wel nieuwsgierig gemaakt! En linzen zou je echt eens moeten testen, heel lekker en super voedzaam. Misschien is deze wel een leuke als ‘eerste test’: http://cookameal.be/hoofdgerechten/curry-kip-zoete-aardappel-linzen/.
Wat een heerlijk plaatje en lijkt niet eens zo moeilijk om te maken. Daar houd ik van, deze sla ik op, thanx!
Deze wil ik echt uitproberen, ziet er een gerechtje uit dat helemaal naar mijn smaak is…
Bedankt om deze te delen!
Oh graag gedaan, laat me zeker weten of het in de smaak viel 😉
Ziet er heel lekker uit! Ik eet zelf geen vlees dus dit recept past helemaal bij me. Ik vind linzen heel lekker!
Oh super Juliette! Ik hoop dat je het gauw zal uitproberen 😉