Macaroni met kaas en ham is een absolute klassieker, maar wie zegt dat klassiek niet eens een beetje avontuurlijker kan? Deze winterse macaroni is een variant die je zeker eens moet proberen. Lokaal, gezond én boordevol smaak. En al hebben spruitjes niet altijd de beste reputatie… geloof me, met dit gerecht verander je zelfs de grootste spruitjes-sceptici in fans. Ideaal voor koude dagen en perfect om samen van te genieten!
Winterse macaroni
4 personen
350 g volkoren macaroni
350 g spruiten
125 g gezouten spek
450 g gehakt
50 g boter
50 g bloem
600 ml sojamelk (of havermelk)
200 g kaas
1 tl mosterd
Peper en zout
Nootmuskaat
Tip : Eten je tafelgenoten niet zo graag spruiten? Rasp de rauwespruiten fijn en stoof ze aan in boter!
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Kook de pasta beetgaar in gezouten water
- Maak de spruiten schoon en halveer ze
- Kook ze in 7 minuten beetgaar in gezouten water en zet vervolgens opzij
- Bak het spek aan
- Voeg wanneer het spek krokant is het gehakt toe
- Bak het gehakt rul en kruid met peper, zout en nootmuskaat
- Smelt de boter in een pot en voeg er de bloem aan toe
- Meng het geheel tot een stevige roux
- Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de sojamelk toe
- Zet de pan terug op het vuur en laat al roerend indikken
- Voeg ½ van de kaas toe en breng op smaak met peper, zout en mosterd
- Meng de pasta, de spruitjes en de gehaktmengeling door elkaar
- Verdeel in een ovenschotel en giet er vervolgens de saus over
- Bestrooi met de rest van de kaas
- Bak de pasta 25 minuten in de oven, eindig met 5 minuten grill
- Serveer meteen
De Zondag
Een gerechtje dat ik klaarmaakte voor De Zondag naar het recept van Stefanie. Stefanie: “Voor mij en mijn gezin is de periode van heerlijk comfortfood nu echt aangebroken. Ik vind het geweldig om een grote schotel lekker voedzaam eten op tafel te zetten. Om dan samen te genieten en te praten over onze dag. Ik maak de schotel vaak al vooraf, ideaal voor drukke weekavonden!”.
Koken is altijd al een passie geweest voor Stefanie. Een passie die even ‘on hold’ stond… “Toen ik 6 jaar geleden mama mocht worden zette dat mijn hele leven op zijn kop. Deze nieuwe uitdagende rol en alle verantwoordelijkheden die er bij komen kijken zorgden ervoor dat ik mezelf en mijn passies een beetje verwaarloosde. Nu mijn zoontje wat groter is neem ik bewust terug vaker tijd voor mezelf. En dus sta ik weer veel vaker met een big smile uitgebreid te koken. Een weekmenu maken, experimenteren met lekkere seizoensingrediënten, etentjes organiseren,… ik kom er helemaal van tot rust. En weet je wat nog leuker is? Mijn zoontje kookt regelmatig mee!”, vertelt Stefanie trots.
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
x
Amylia