Voedsel verbindt boer en burger
Om de goesting voor lokale voeding bij alle Vlamingen verder aan te wakkeren, sloeg Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits de handen in elkaar met VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing ) en de voedselproductie, -verwerking, handel en horeca. Het project ‘voedsel verbindt boer en burger‘ zet zich in om de trots voor producten van eigen bodem aan te wakkeren bij zowel consumenten als professionelen. Het brengt bedrijven en organisaties samen die kiezen voor lokaal lekkers. Het doel? Lokale voeding op de kaart brengen zoals nooit eerder werd gedaan.
Een project dat ik vol trots mee in de kijker zet, want ohhh wat hebben we veel lekkers in ons kleine landje! Ik spong op mijn fiets en ging langs bij een van de ambassadeurs, Klasseslager Finebek (een begrip in Berchem!), en werd er hartelijk ontvanger door slager Wim. Wim werkt bewust met zo veel mogelijk vlees van bij ons, en kiest bovendien al jaren voor dezelfde leveranciers. En Wim doet meer dan vlees versnijden (al doet hij dat goed, ik mocht even meekijken!). Zo won hij al een aantal medailles dankzij zijn huisgemaakte charcuterie. Heerlijk, praten met gepassioneerde mensen. En misschien nog zaliger: aan de slag gaan met producten van gepassioneerde mensen.
In mijn winkelzakje: huisgemaakte pastrami van rund, huisgemaakte bouillie salade en een vers uitgesneden varkenshaasje… het zal je niet verbazen dat ik niet kon wachten om de keuken in te duiken!
Varkenshaasje met pesto en orzo
voor 4 personen
1 varkenshaasje (+-700g)
50 g pesto (kant-en-klaar of huisgemaakt bv spinaziepesto)
250 g broccolini
250 g orzo
60 g Parmezaanse kaas
30 g boter
Handvol verse peterselie, fijngehakt
zeste van 1/2 citroen
Peper en zout
Chilipoeder (naar smaak)
Olijfolie
- Smeer het varkenshaasje in met de pesto
- Laat marineren en verwarm ondertussen de oven op 190°c
- Leg het varkenshaasje in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat
- Besprenkel de broccolini met olijfolie
- Kruid met peper, zout en een vleugje chili
- Schik de broccolini op de bakplaat
- Zet 15 minuten (Of 20 minuten voor meer doorbakken) in de voorverwarmde oven
- Laat nadien het varkenshaasje even rusten in zilverpapier
- Kook ondertussen de orzo beetgaar in gezouten water
- Giet de orzo af
- Voeg de boter, Parmezaanse kaas en fijngehakte peterselie toe en roer om
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Verdeel de orzo en de broccolini over de borden
- Snij het varkenshaasje in plakken
- Schik het varkenshaasje op de orzo
- Werk af met verse peterselie en een draai peper van de molen
TIP: Serveer je dit gerecht graag 100% lekker van bij ons? Kies van voor aardappelpuree of bijvoorbeeld deze heerlijke schatjes van patatjes (hasselback potatoes).
Et voila, een lekker gerecht…
met heel veel lekkers van bij ons!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!