Fruit in hartige gerechten? In de jaren ’80 was het dé trend! Dit traag gegaarde rundvlees met kersen is mijn ode aan die nostalgische combinaties, maar dan in een modern jasje. Het vlees wordt botermals door het langzame garen, terwijl de kersen voor een subtiele zoete touch zorgen die perfect balanceert met de rijke saus. Een gerecht dat er niet alleen feestelijk uitziet, maar ook smaakt als pure verwennerij. Retro, maar met nét dat tikkeltje meer!
Perfect als pronkstuk voor je feestmenu!
Retro feestmenu
Voor mijn feestmenu baseerde ik me dit jaar op een receptenboek uit 1981 dat ik op de rommelmarkt vond. Het Partyboek bevat tips en recepten voor de feestdagen die ondertussen toch al wel een tikkeltje verouderd zijn… een leuke uitdaging dus om ze een lekkere moderne twist te geven!
Traag gegaard rundvlees met kersen
Dit traag gegaard rundvlees met kersen kan je vooraf voorbereiden en net voor het serveren opwarmen en mooi dresseren. Serveertip: Heerlijk met aardappelmousseline en gegrilde groenten
Voor 4 personen
800 g à 1 kg stoofvlees in één stuk (bijvoorbeeld chuck roast)
4 teentjes knoflook
2 sjalotten
300 ml rode wijn
250 ml rundsbouillon
200 g kersen (diepvries)
1 el mosterd
2 el balsamicoazijn
1 el honing
Peper en zout
Boter
Verse tijm
- Kruid het vlees royaal met peper en zout.
- Verhit een flinke klont boter in een stoofpot en bak het vlees rondom bruin
- Snipper de sjalotten en knoflook fijn en stoof ze in dezelfde pot naast het vlees
- Voeg de rode wijn, runderbouillon en enkele takjes verse tijm toe
- Breng aan de kook, zet het deksel op de stoofpot en laat het vlees minstens 2 uur zachtjes garen, tot het zo mals is dat het uit elkaar valt
- Haal het vlees uit de pot en dek het af
- Voeg de kersen toe aan de saus en breng aan de kook
- Laat enkele minuten inkoken en roer vervolgens de mosterd, balsamicoazijn en honing door de saus
- Laat nog ongeveer 10 minuten sudderen
- Proef en kruid eventueel bij met peper en zout
- Doe het vlees terug in de pot en laat het even opwarmen in de saus
Serveren:
- Serveer het vlees en de saus in een mooie, voorverwarmde schaal.
- Of trek het vlees met een vork uit elkaar en dresseer het op individuele borden, afgewerkt met een flinke lepel saus.
Natuurlijk hoop ik jullie met al dit lekkers te inspireren,
en ik wens jullie warme liefdevolle feestdagen!
x
Amylia
Test je een van deze lekkere gerechten
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!