Fris, pittig en boordevol smaak
Op zoek naar een licht, zomers gerecht dat barst van de smaak? Dan is deze Thaise Yum Woon Sen met scampi een absolute aanrader. Glasnoedels vormen de basis van deze frisse maaltijdsalade, die je combineert met knapperige groenten, verse kruiden, sappige scampi en een eenvoudige pittige dressing op basis van limoen, vissaus en chili.
Het resultaat? Een salade die alles in zich heeft: fris, kruidig, een tikkeltje pittig én helemaal zomers. Ideaal als lichte lunch of avondmaal op warme dagen. Extra pluspunt: je staat er geen uren voor in de keuken, en het ziet er ook nog eens prachtig uit op je bord.

Thaise Yum Woon Sen met Scampi
Ingrediënten voor 2 personen
100 g glasnoedels of rijstnoedels
200 g scampi
1 kleine rode ui
1 rode paprika
1 kleine komkommer
6–8 kerstomaatjes
2 lente-uitjes
1 rode chili
handvol koriander, fijngehakt
handvol munt, fijngehakt
2 el gehakte ongezouten pinda’s
2 el gefrituurde uitjes
Olijfolie
Peper en zout
Nuoc Mam Dressing
2 el limoensap
1,5 el Thaise vissaus
1 tl rietsuiker
1 teen knoflook, fijngehakt
kleine rode chili, fijngehakt
- Snij de rode ui in fijne ringen, de komkommer in halve maantjes, de paprika in reepjes en de lente-uitjes in ringetjes.
- Halveer de kerstomaatjes.
- Hak de chili fijn (verwijder eventueel de zaadlijsten als je het minder pittig wil).
- Week de noedels 5 minuten in net niet kokend water tot ze beetgaar zijn.
- Spoel ze daarna onder koud water en laat uitlekken.
- Meng voor de dressing het limoensap, de vissaus, suiker, knoflook en chili.
- Meng de afgekoelde noedels met de groenten, verse kruiden en chili in een grote kom.
- Voeg de dressing toe en schep alles goed om.
- Laat 5 à 10 minuten rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Bak de scampi kort in een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout.
- Serveer de salade met de warme scampi.
- Werk af met pinda’s, gefrituurde uitjes en extra munt.
Joolscuisine in De Zondag
Een gerechtje dat ik klaarmaakte voor De Zondag naar het recept van Julie (38) uit Lichtaart. Ze is een echte liefhebber van de Aziatische keuken: van Thaise curry tot pittige Zuid-Chinese gerechten – ze draait er haar hand niet voor om. Haar vriend en elfjarige zoon doen met plezier mee in haar culinaire ontdekkingsreis. “We gaan regelmatig naar de Chinese buurt in Antwerpen om iets nieuws te proeven. Mijn zoon is altijd de eerste om iets geks te bestellen, zoals eendentongen. Dat vind ik zalig.”
Ik volg Julie al een hele tijd op Instagram via haar account @Joolscuisine en grapte onlangs nog dat ik wel bij haar wou intrekken… haar dagelijkse kookavonturen doen me steeds watertanden. Een must-follow dus!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
x
Amylia








