Solo vroeg mij om een originele quiche klaar te maken, en zo hun klanten te inspireren om hun keuken in te duiken. Ik koos voor een quiche met mediterraanse quiche boordevol groenten (aubergine, courgette en paprika…) quiche ratatouille dus!
5 tips voor een krokante quiche
- Gebruik kruimeldeeg (zelfgemaakt of zelfgekocht) in plaats van bladerdeeg. Bladerdeeg is vetter en heeft de eigenschap om snel nat te worden.
- Vet de bakvorm in. Met bloem bestrooien is niet nodig. Dat doe je alleen bij een lopend beslag, zoals voor cake of biscuit.
- Bak de quichebodem blind voordat je de vulling erin doet. Dat klinkt een beetje gekker dan het is. Eerst en vooral: je hoeft er je ogen niet voor toe te doen. Hoe doe je dat dan? Leg op het deeg een groot vel bakpapier – het moet een eindje uitsteken wanneer je de vulling erin hebt gedaan. Daarbovenop leg je bakparels (of droge rijst, erwten of bonen) als steunvulling. Zet de taart met de steunvulling 20 minuten in de oven op 180°C. Verwijder het papier met de vulling en check of de bodem gaar en droog is. Laat de bodem afkoelen voor je de echte vulling erin doet. Bak de quiche verder af zoals voorzien in het recept.
- Gebruik bij voorkeur een metalen bakvorm: die wordt goed heet, zodat het deeg een krokant korstje krijgt.
- Laat een ‘natte’ vulling (groenten die veel vocht loslaten, zoals courgette, champignons…) goed uitlekken voor je ze op de taartbodem doet.
Quiche ratatouille
Een veggie quiche met lekker veel groentjes en kruiden, yummie!
Recept voor 6 personen (lunch) – 4 personen (diner, met een salade)
Kruimeldeeg (Kan je eventueel kant-en-klaar kopen)
250 g bloem
100 g Solo margarine
60 ml water
Snuifje zout
Extra: Taartvorm met opstaande rand (diameter ca 22 cm)
- Doe de bloem en het zout in een kom
- Snij de boter in blokjes, voeg toe aan de bloem en meng kort
- Voeg het water toe en kneed tot een glad deeg
- Wikkel het deeg in folie en laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten
- Verwarm je oven voor op 180°C
- Wrijf de taartvorm in met een klein beetje boter
- Rol het deel vervolgens dun uit op een met bloem bestoven werkvlak
- Leg de lap deeg in de bakvorm, druk mooi aan en prik er met een vork gaatjes in
- Snij het overtollig deeg weg met een scherp mesje.
- Tip van Jeroen Meus! Druk het deeg nu goed aan, zodat het klein beetje boven de rand uitsteekt. Tijdens het bakken zal de quichebodem een beetje krimpen.
- Bak het deeg nu 20 minuten ‘blind’ in de voorverwarmde oven
- Maak ondertussen de vulling
Vulling
1 aubergine
1 Courgette
1 rode paprika
Klontje Solo margarine
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
4 eieren
120 ml room
120 ml melk
1 bol mozzarella
5tal kerstomaten
peper en zout
Afwerking: verse basilicum
- Snij de aubergine courgette en paprika in blokjes
- Verhit een klontje boter in een ruime pan
- Stoof de groenten enkele minuten aan, kruid met oregano, paprikapoeder, peper en zout
- Laat de groenten even uitlekken in een zeef
- Doe de eieren, de room en de melk in een kom
- Meng alles goed en kruid met peper en zout
- Verdeel de ratatouille over de voorgebakken bodem
- Snij de mozzarella in plakjes en halveer de kerstomaatjes
- Schik ze bovenop de ratatouille
- Schenk het mengsel van ei en room in de quiche
- Bak de quiche nu 30 minuten in de voorverwarmde oven (180°c)
- Werk af met verse basilicum en serveer warm
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Receptje klaargemaakt in samenwerking met Solo.
Ontdek mijn recepten, en nog héél véél andere, op Solo.be
Mjam, ik klikte op de titel van deze post vanwege de foto met dat heerlijk gerecht. Het ziet er heel lekker uit!
Oooh bedankt! Eens testen?
Quiche gaat er hier altijd goed in, ook bij de kinderen. Iedere keer maken we weer een andere variant
Dan moet je deze zeker eens testen!