Dit lekkere veggie groentetaartje is multi-inzetbaar. Het smaakt heerlijk als aperitief om te delen. En in combinatie met een lekkere salade is het een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht. Een ideaal gerecht ook voor de aankomende feestdagen, want je kan het helemaal op voorhand klaarmaken. Dat betekent dus zorgeloos en voor 200% genieten van lekker eten met je geliefden!
Uit de streek
Jullie weten ondertussen dat ik heel graag werk met producten van bij ons. Fruit, groenten, vlees,… Maar wist je dat je er ook op kan letten dat je werk met zuivel van bij ons?! Ik ging voor dit recept aan de slag met de room van Inex, een Belgisch familiebedrijf. Zij verkopen heerlijke zuivelproducten, zoals room, yoghurt en chocomelk, gemaakt op basis van weidemelk van eigen bodem. De melk halen ze bij boeren uit de streek (max 100 km van de melkerij!)
Dat de room van Inex Belgisch is is natuurlijk heel leuk om te weten… maar ik kan bij deze ook wel bevestigen dat de room echt lekker en handig is. De 40% slagroom is geschikt voor alle bereidingen, soepen, sauzen, desserts… ennnn dus ook voor deze feestelijke veggie groentetaartjes.
Yes, het zijn een soort mini-quiches deze groentetaartjes. Maar de combinatie van ingrediënten en kruiden maakt het extra feestelijk en natuurlijk ook oh zo lekker! Pastinaak, zoete aardappel, salie, tijm, Parmezaanse kaas en heerlijke volle room… need I say more?
Feestelijk veggie groentetaartje
Voor 6 personen
Taartdeeg
225g bloem
Snuifje zout
150 boter in blokjes
50g geraspte Parmezaanse kaas
3 el koud water
Tip: weinig tijd? vervang door kruimeldeeg (versafdeling). Dan hoef je dus geen deeg te maken én je kan de stap van het blind bakken ook overslaan!
Feestelijke vulling
1 ui
2 pastinaken
1 zoete aardappel
10g boter
2 eieren
200 ml Inex room
60g geraspte Parmezaanse kaas
4 blaadjes verse salie, fijngehakt
1 tl verse tijmblaadjes + 6 takjes tijm als garnituur
30g geroosterde hazelnoten, fijngehakt
Peper en zout
Extra: 6 kleine taartvormen
Aan de slag!
- Zeef de bloem
- Voeg alle ingrediënten voor het deeg in je keukenrobot
- Kneed tot een consistent deeg
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het 30 min in de koelkast
- Verwarm je oven voor op 200°C
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit (+- 3mm dik)
- Snij 6 bodems uit (ik gebruikte een serveerring) en schik ze in de ingevette taartvormen
- Bak de taartbodems blind (nog nooit gedaan. lees dan hier hoe je dat doet), voor 10 à 12 minuten
- Verlaag de temperatuur van je oven naar 180°C
- Snipper de ui
- Schil de pastinaken en zoete aardappel en snij in kleine blokjes
- Smelt de boter in een ruime pan (met dikke bodem)
- Voeg de ui toe en stoof enkele minuten aan
- Doe de blokjes pastinaak en zoete aardappel bij in de pan en laat ze zo’n 15 minuten mee stoven
- Verdeel de gestoofde groenten over de taartbodems
- Meng de eieren met de verse kruiden, de helft van de Parmezaanse kaas en de room
- Kruid met peper en zout
- Giet nu het roommengsel over de groenten in de taartvormen
- Verdeel de fijngehakte hazelnoten en de rest van de Parmezaanse kaas over de groentetaartjes
- Bak 35 minuten in je voorverwarmde oven
- Werk af met een takje verse tijm
Oh, en bij deze heb ik helemaal zin in feest!
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Lekkere samenwerking met Inex