Wanneer serveer je ‘m?
Pizza al taglio is zo’n gerecht dat altijd kan.
Een zonnige avond in de tuin met een glaasje wijn erbij? Check.
Een regenachtige dag waarop je comfortfood nodig hebt? Zeker weten.
Of gewoon als lief gebaar – ik maakte deze pizza om mijn favoriete DIY’er te verrassen tijdens het klussen. Grote glimlach gegarandeerd.
Tips voor de perfecte pizza al taglio:
- Gebruik sterke bloem (type 00) voor die typische luchtige structuur
- Laat het deeg z’n tijd nemen – dat zorgt voor smaak én textuur
- Duw met je vingertoppen putjes in het deeg voor die herkenbare look en extra krokante beet
- Less is more: kies voor een paar smaakvolle toppings van topkwaliteit
Met slechts een handvol ingrediënten en een portie geduld tover je iets bijzonders op tafel. En geloof me, als je dit één keer maakt ben je verkocht! Of je nu indruk wilt maken of gewoon keihard zin hebt in pizza: dit is jouw go-to recept. Buon appetito!
Pizza al Taglio – Romeinse Plaatpizza
Voor 4 personen
400 g bloem (type 00, sterke bloem)
260 g water
5 g verse gist
10 g zout
15 g extra vierge olijfolie + extra om in te vetten
250 ml tomatensaus
2 bollen buffelmozzarella
Optioneel als topping:
Kerstomaten, geroosterde groenten, salami, parmaham, mortadella, rucola, verse kruiden, …
Extra: Bakplaat van 30 x 40 cm
- Los de gist op in ongeveer 60 g water
- Doe bloem en het gistwater in de kom van je keukenrobot
- Kneed 5 minuten op lage snelheid tot het deeg begint samen te komen
- Voeg de rest van het water langzaam toe terwijl je op middelhoge snelheid blijft kneden
- Kneed nog 5 minuten tot je een glad, elastisch deeg hebt
- Voeg het zout toe en kneed 2-3 minuten verder
- Giet langzaam de olijfolie erbij terwijl je blijft kneden
- Haal het deeg uit de kom, vouw het een paar keer en vorm een bol
- Leg in een ingevette kom, dek af en laat 4 à 5 uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg verdubbeld is
- Bestuif je werkvlak met bloem en duw het deeg open
- Vet de bakplaat in, leg het deeg erin
- Dek af en laat weer 30 minuten rusten
- Rek het deeg vervolgens voorzichtig uit tot het de volledige bakplaat vult
- Verwarm de oven voor op 210 °C
- Duw met je vingertoppen putjes in het deeg
- Bestrijk met tomatensaus en bak 15 minuten
- Haal uit de oven, verdeel er de mozzarella (en eventuele andere toppings) over
- Bak nog 5 minuten
- Werk af met verse basilicum en een scheutje olijfolie
- Snij in stukken en geniet!
De Zondag
Een gerechtje dat ik klaarmaakte voor De Zondag naar het recept van Chiara (44) & Alex (45) uit Gent. Chiara en Alex zijn een enthousias Italiaans-Belgisch koppel uit Gent met twee kinderen en een grote passie voor lekker eten – vooral pizza en focaccia! Chiara: “Ik was altijd van jongs af aan gepassioneerd door koken… Alex kreeg diezelfde kookkriebels toen hij mij leerde kennen. De laatste jaren ontdekken we samen de wereld van de authentieke Italiaanse keuken, met pizza als onze favoriet”.
Goed nieuws: Chiara en Alex delen hun liefde voor pizza op hun facebook – en instagrampagina:
fondo di cottura. Een must follow!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
x
Amylia