Griekse lasagne
Grieken horen het blijkbaar echt niet graag… maar qua look is deze heerlijke pastaschotel voor mij toch een beeeeeetje een Griekse variant op lasagne. Maar er is wel degelijk een groot verschil in structuur en smaak. De structuur is helemaal anders, en dat komt natuurlijk door de soort pasta (Bucantini in plaats van lasagnevellen). Het verschil qua smaak komt dan weel grotendeels door de kruidige gehaktsaus, in die Griekse recept traditioneel met kaneel.
Net zoals bij vele traditionele recepten maakt elk Grieks gezin zijn Pastitsio nét een beetje anders. Zo vind je bijvoorbeeld verschillende recepten met extra feta onder de warme pasta gemengd. Andere recepten werken dan weer met meer en dunnere laagjes. Je kan dus zelf gerust je gepersonaliseerde versie maken van deze heerlijke ovenschotel.
Pastitsio
Tip: Je kan dit gerecht perfect invriezen!
Ingrediënten voor 8 personen:
1 kg gehakt
1 ui
3 tenen look
500 g tomatenpassata
50 ml rode wijn
65 g boter
65 g (vloeiende) bloem
1 liter volle melk + extra
2 eieren
200 g gemalen kaas
500 g bucatini (buisvormige, lange pasta)
Oregano
Tijm
kaneel
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
Peper en zout
Nootmuskaat
Olijfolie
Extra: 2 grote ovenschalen
- Bak het gehakt aan in olijfolie, in een diepe pan
- Snipper de ui en looktenen fijn
- Voeg toe aan het gehakt en laat kort mee bakken
- Kruid met oregano, kaneel, een kaneelstokje, tijm, laurierblaadjes, peper en zout
- Voeg de tomatenpassata en rode wijn toe
- Laat de gehaktsaus zachtjes pruttelen terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt
- Smelt de boter in een pot en voeg er de bloem aan toe
- Meng het geheel tot een stevige roux
- Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de melk toe
- Zet de pan terug op het vuur zodra alle melk goed is opgenomen
- Laat de saus al roerend indikken
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
- Splits de eieren en roer de dooiers door de saus
- Voeg vervolgens 100 g gemalen kaas toe en meng goed
- Breng een pot gezouten water aan de kook
- Kook de pasta 1 minuut minder lang dan aangegeven op de verpakking
- Giet de pasta af en spoel met koud water
- Klop de eiwitten los met een scheutje melk
- Schep het eiwitmengsel door de pasta
- Neem de ovenschalen en giet er een scheutje olijfolie in
- Verdeel vervolgens de pasta over de ovenschalen
- Strooi er een laagje gemalen kaas over
- Verwijder het kaneelstokje en de laurierblaadjes uit de gehaktsaus
- Verdeel de gehaktsaus over de pasta in de ovenschotels
- Giet de bechamelsaus in de schotels
- Strooi er een beetje gemalen kaas over
- Bak de pastitsio gedurende 30 minuten in een oven van 180°
De Zondag
Dit gerechtje maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van lezeres Eline uit Waanrode. “Al zo lang ik mij herinner gaan we op vakantie naar Kreta. Steeds naar hetzelfde gezellige aparthotel, uitgebaat door een warme Griekse familie.”, vertelt lezeres Eline enthousiast. Geen wonder dat ze vandaag kiest voor een authentiek recept, de favoriet in huis: pastitsio. Waarom iedereen dit gerecht moet uitproberen?  “De bereiding vraagt een beetje tijd, maar het recept is heel eenvoudig en het resultaat is om duimen en vingers af te likken”, aldus Eline.
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
___________________________________________________________________________________________