Prosciutto di Parma, veelzijdig en gezond
Om te starten: Zeg niet zo maar Prosciutto di Parma tegen elke gedroogde ham. De échte Parmaham kan je makkelijk herkennen dankzij de hertogelijke kroon op de ham zelf, of op de verpakking (wanneer je voorgesneden ham koopt).
Sinds ik enkele jaren geleden (time flies!) een bezoekje bracht aan Parma en ook even achter de schermen mocht kijken ben ik nog meer dan vroeger fan. Waarom? Simpel: Parmaham is gewoon mega mega lekker én veelzijdig. Oh zo heerlijk op een tartine, als extraatje bij je omelet, met een stukje meloen, op een verse pizza, als afwerking van een pasta,… of gewoon helemaal puur als hapje of onderdeel van een tapasplank.
En ook jullie zijn gek op deze delicatesse. Ik pijlde even naar jullie favoriete Parma-gerecht. Een greep uit de véle reacties via instagram:
-
- Gnocchi met geroosterde kerstomaat, courgette, pijnboompitten en Parmaham (Ik krijg honger!)
- Pasta met krokante Parmaham en romige tomatensaus
- Geroosterd Turks brood gesneden zoals een pizza, met als toppings: lookboter, tomaten, Parmaham en geraspte mozzarella (Klinkt heerlijk!)
- Parmaham geserveerd met artisjokharten, pijnboompitten en balsamicoazijn
- Saltimbocca alla romana
- Pizzastengels met Parmahamham
- Asperge in Parma gewikkeld en gegrild
- Parmaham als extraatje bij toast avocado
- Pizza (kwam héél vaak binnen als favoriet!)
- Pasta met saus van ricotta en pesto, afgewerkt met Parmaham
- …
Welk van deze suggesties spreekt jou het meeste aan? Of heb je nog een beter suggestie? Ik ben benieuwd!
Het is die laatste die mij wel heel erg nieuwsgierig maakte en waar ik mee aan de slag ging! Bedankt Sophie H! (Sidenote Ik vermoed dat het gebaseerd is op een recept van top-foodie en foodfotografe om u tegen te zeggen Half Baked Harvest, ook al is het recept niet helemaaaaaal hetzelfde.) Het resultaat: een lekkere pasta die bovendien ook lekker snel op tafel staat. En de Prosciutto di Parma? Dit maakt het helemaal af!
Pasta met ricotta, pesto en Prosciutto di Parma
Voor 4 personen
300 g volkoren spaghetti
250 g groene asperges
100 g basilicum pesto (vers gemaakt of kant-en-klaar)
120 g ricotta
Sap en zeste van 1 citroen
12 plakjes Prosciutto di Parma (+-200g)
Peper en zout
Afwerking: Parmezaanse kaas en verse basilicum
- Kook de spaghetti al dente in gezouten water
- Spoel ondertussen de asperges en breek de harde uiteinden af
- Snij de asperges in gelijke stukken
- Kook de aspergestukken de laatste 2 minuten mee met de spaghetti
- Giet het spaghetti-aspergemengsel af en vang een kopje kookvocht op
-
Maak de saus (kan in dezelfde pot als die van de pasta!) door de ricotta te mengen met de pesto, het citroensap en het pastavocht
- Voeg de asperges en de pasta toe en roer om
- Proef en kruid bij met zeste van citroen, peper en zout
- Verdeel de pasta over 4 borden
- Leg er de Prosciutto di Parma bij
-
Werk af met parmezaanse kaas, een draai peper van de molen en verse basilicum
Mmmmmm Parma-tastisch! #flauwewoordspeling
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Lekkere samenwerking met Prosciutto di Parma