Familierecept
Ardense roomboter

Omdat je lekkere balletjes toch liefst bakt in kwalitatieve boter. Maar ook omdat Luikse balletjes het lekkerst smaken met een heerlijke klassieke aardappelpuree. En geef toe, wat is een aardappelpuree zonder een klontje heerlijke roomboter? Bovendien is dankzij deze lekkere samenwerking met Carlsbourg het verhaal van deze Luikse balletjes helemaal rond. Want wat beter te gebruiken in een streekgerecht dan een streekproduct?
Luikse balletjes met smeuïge aardappelpuree
Serveer met een frisse salade, gekookte spruitjes of gestoomde broccoli. Ook lekker met frietjes.
Voor de balletjes
800 g gemengd gehakt (varken/rund)
1 ui
4 el paneermeel
1 tl mosterd
1 ei
enkele takjes peterselie
1 el boter
Peper en zout
Voor de saus
2 uien
2 el Limburgse stroop
2 el azijn
400 ml rundsbouillon
Voor de aardappelpuree
1 kg aardappelen
40 g boter
scheutje melk
nootmuskaat
zout
- Snipper de ui voor de gehaktballetjes fijn
- Stoof de uisnippers glazig in een klontje boter
- Doe het gehakt in een grote mengkom
- Meng het gehakt samen met de gestoofde ui, het ei en de mosterd
- Voeg de gehakte peterselie en het paneermeel toe
- Kruid met peper en zout
- Kneed tot een homogene massa
- Rol balletjes van zo’n 5 cm doorsnede
- Zet een braadpan op het vuur met een klontje boter
- Bak de balletjes goudbruin en haal ze nadien uit de pan
- Snipper de uien voor de saus
- Verwarm de braadpan opnieuw met een klontje boter
- Stoof de ui en blus met een scheutje azijn
- Voeg de bouillon en de Luikse siroop toe en roer de aanbaksels los
- Leg de balletjes opnieuw in de pan
- Laat zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur, tot de balletjes gaar zijn en de saus een beetje ingedikt is
- Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water
- Giet af en laat het restje kookvocht verdampen op een laag vuur
- Pureer de aardappelen samen met melk, boter, peper, zout en nootmuskaat
Bonne dégustation!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Blogpost in samenwerking met Carlsbourg
Meer informatie over deze heerlijke Ardense boter en het assortiment room en boter kan je vinden op www.carlsbourg.be