Cookameal goes keto?
Voor bij wie de term ‘keto’ een belletje doet rinkelen: geen zorgen, op de blog verandert er niets. Ik ben niet plots een andere weg in geslagen qua voeding. Maar ik vind het leuk, interessant en lekker om te experimenteren… Cookameal goes keto? Ja hoor, een keertje keto en dan weer veggie, en even later weer een kwalitatief stuk vlees of een giga chocoladetaart. Veel variatie dus… en lekker, eenvoudig en vers blijven hier de key-words!
Voor wie ‘keto’ nog onbekend is leg ik het kort even uit. Keto is de afkorting van ‘ketose’, een natuurlijke toestand van je metabolisme waarbij je lichaam overgaat op vetten als brandstof ipv op suiker. Keto is een levensstijl (of een dieet?) waarbij je weinig koolhydraten (minder dan 50 gr), veel vetten en een bescheiden hoeveelheid eiwitten eet. Je voornaamste bron van energie haal je dus niet van snelle koolhydraten (bv pasta, rijst, brood, aardappelen) maar wel uit gezonde vetten ( bv noten, zaden olijfolie, vis).
Lasagne van witloof en courgette
4 personen
500 g witloof
2 courgettes
200 g spekblokjes
100 ml room
200 g roomkaas
125g + 50 g mozzarella
1 tl oregano
Peper en zout
- Verwarm de oven op 200°C
- Breng een pot met water aan de kook
- Maak het witloof schoon: snij de harde kern er uit en haal alle blaadjes los
- Blancheer de witloofblaadjes ca. 2 minuten
- Stort uit in een vergiet en laat heel goed uitlekken
- Snij de courgettes in lange dunne plakken
- Bak de spekblokjes krokant
- Verwarm de room en de roomkaas en een sauspan
- Voeg 125 g mozzarella, in stukjes, toe en los al roerend op
- Kruid de saus met oregano, peper en zout
- Vet een ovenschaal in en stel daarin de lasagne samen in deze volgorde: laagje saus, laagje witloof, laagje spek, laagje courgette
- Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met 50 g mozzarella
- Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven
De Zondag
Deze lasagne van witloof en courgette maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van lezeres Hilde uit Boom. Lezeres Hilde en haar man eten sinds drie jaar keto. Hilde: “Na een jarenlange strijd tegen de kilo’s en gezondheidskwaaltjes probeerden we het keto dieet. Mensen denken vaak dat dieeten gelijk staat aan minder smaakvol eten, maar dit gerecht bewijst helemaal het tegendeel. Deze lasagne met witloof en courgette is mijn absolute favoriet!”
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Geniet er van!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!