Comfort food
Deze eenvoudige ovenschotel met bloemkool, ham, ei kaassaus is heerlijk in combinatie met pasta of puree. Hij doet mij een beetje denken aan de combinatie tussen “bloemkool met witte saus” en “macaroni met kaas en hesp”.. Voor mij alvast twee gerechten die thuis tijdens de wintermaanden regelmatig op tafel stonden. (Jaja, de mamie maakte zalige macaroni mmm mmmm mmmm!)
Je kan deze bloemkool schotel bovendien heel makkelijk op voorhand klaarmaken. Zo kan je hem na een winterse werkdag (lees: in het donker vertrekken en ook in het donker terug thuis komen) gewoon in de oven schuiven. Opwarmen, even gratineren, de beentjes onder tafel schuiven en genieten… Dit cookamealtje is echt comfortfood ten top. Nostalgisch eten waar je bij van wordt, hartverwarmend, eenvoudig en lekker!
Bloemkoolschotel
Ingrediënten voor 4 personen
6 eieren
1 grote bloemkool
30 g boter
40 g bloem
500 ml melk
200 g gemalen kaas
300 g gekookte ham
Nootmuskaat
Peper en zout
Tip: Serveer met aardappelpuree of verwerk 400 g gekookte penne in de schotel
- Kook de eieren hard (+- 8 minuten)
- Snij de bloemkool in roosjes
- Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in gezouten water
- Giet de bloemkoolroosjes af en zet opzij
- Smelt de boter in een pan op een middelhoog vuur
- Voeg de bloem toe en roer goed
- Schenk er al roerend de melk bij
- Blijf roeren tot je een gladde bechamelsaus krijgt
- Doe de helft van de kaas bij de saus
- Roer tot de kaas volledig gesmolten is
- Proef en kruid bij met nootmuskaat, peper en zout
- Verwarm de oven op 200°C
- Snij de gekookte eieren en de ham in stukjes
- Doe de bloemkoolroosjes, de ham en de eieren in een ingevette ovenschaal
- Schenk er de kaassaus over en werk af met de rest van de kaas
- Zet de ovenschotel in de hete oven, zodra de kaas een goudbruin korstje heeft is het klaar
Tip: Serveer met aardappelpuree of verwerk 400 g gekookte penne in de schotel.
Wat denk je, goed idee?
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Het is een recept van An uit Putte, zij stond met dit familierecept in de krant… maar wist van niets! Surprise! Marc, een vriend die haar inschreef voor de rubriek, stuurde mij na publicatie dit mailtje:
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
.
Ik hou eigenlijk niet zo van blowmkool dus als ik dit recept zou gebruiken dan zou ik in plaats van bloemkool broccoli nemen.
Oh dat gaat ook heel lekker zijn! Laat het mij weten als je het getest hebt (eventueel met een fotootje?) dan vermeld ik je met plezier in mijn blogpostç
Dit lijkt me een lekkere schotel! Ik had er een tijdje geleden een gemaakt met een zakje… En sindsdien vind ik een bloemkoolschotel een goed alternatief voor gewone gekookte bloemkool.
Oh weet je wat ook echt lekker is? Geroosterde bloemkool! Zoals in deze salade bijvoorbeeld: https://www.cookameal.be/make/hoofdgerechten/lauwwarme-maaltijdsalade/
mmmmmmmmmmmmmmmmmm
Klinkt goed! Lijkt erg op de bloemkoolschotel die mijn ouders vaak maken en dat is echt smullen.
Heerlijk ziet dit eruit! Wij vinden bloemkool heel lekker maar ik ben niet echt creatief in het bedenken van originele gerechten, dus denk dat ik deze maar eens ga proberen.
Hoi Danielle! leuk om te lezen. Als je op de blog bovenaan even zoekt op bloemkool ga je nog interessante gerechtjes vinden 😉
Wat klikt dit lekker! Ik ga dit recept zeker binnenkort proberen, ik dacht zelf met aardappelschijfjes erin verwerkt 🙂
Goed idee Debby, ik heb het deze week zelf gewoon puur gegeten … heeft ook gesmaakt!
Dit ziet er wel smakelijk uit! Ik denk ook nog redelijk koolhydraatarm (behalve de bloem) denk ik? Ik eet namelijk doordeweeks enkel koolhydraatarm.
Lijkt me heerlijk. Omdat mijn dochter echt geen bloemkool lust, maak ik het eigenlijk nooit meer. Best jammer want het was altijd wel een van mijn favoriete groenten.
heb je al eens geroosterde bloemkool geserveerd? Mijn man is ook absoluut geen bloemlkoolfan maar als ik hem rooster in de oven wel!
Wij vinden het heerlijk! Alleen is het veel te veel voor mij en de tweeling van 3,5 jaar.
Heb het met penne gemaakt en kon 2 volle ovenschalen er mee vullen. Kan ik de 2e ovenschaal in de koelkast bewaren voor eind van de week bijvoorbeeld? En hoe lang dan maximaal? Of beter in bak in de vriezer stoppen en in de oven opwarmen?
Hoi Mariska! Fijn om te lezen dat je dit cookamealtje hebt uitgetest! Je kan de schotel wel zo’n twee dagen in de koelkast bewaren, maar als je hem later wil opeten zou ik hem toch even invriezen voor de zekerheid! Smakelijk!