Aspergeseizoen
Tel jij ook elk jaar af naar het aspergeseizoen? Oh ik zou er deze weken wel (bijna) elke dag kunnen eten. Ik lust ze zo zo graag ‘gewoon’ op Vlaamse wijze. Maar je kan er natuurlijk nog veel meer kanten mee op. (Klik hier voor alle cookamealtjes met asperges!)
Dit aspergerecept was een inzending voor ‘zondagse kost’, de lekkere lezersrubriek die ik maak voor De Zondag. Ik kreeg het van Marc Van Meulder, een fervent hobbykok die berucht/beroemd is in tal van facebook-kookgroepen. Ik vroeg hem dan ook waarom hij dit recept uitkoos om te delen met de lezers van De Zondag. Zijn antwoord: Voor zover ik kan teruggaan waren asperges steeds mijn lievelingsgroenten. Vroeger werden asperges echt behandeld als ‘wit goud’ en dat werd ook maar een paar keer per seizoen klaargemaakt, en steeds op zondag. En klassiek was dat dan: rosbief, kroketten en asperges met bechamelsaus met veel peterselie en een dooier van een ei, om die saus nog romiger te maken. Vandaag bestaan er zoveel recepten met asperges, maar de versie met de weinig gekende Maltaisesaus draagt toch mijn voorkeur weg.
Yes, hij had mij nieuwsgierig gemaakt en dus ging ik aan de slag met zijn recept. En wat bleek? Lekkkkkker!
Hoe eet jij liefst asperges? En had jij ooit al gehoord van Maltaisesaus?
Asperges met Maltaisesaus
Voorgerecht voor 4 personen
Hoofdgerecht voor twee personen, serveer met pasta
500 g asperges
Sap van 1 (bloed)appelsien
3 eierdooiers
Scheutje water
Sap van 1 citroen
75 g koude boter
16 grote scampi’s
Peper en zout
Cayennepeper
Verse peterselie
- Schil de asperges en kook (of stoom) ze gaar
- Hou de asperges warm terwijl je de saus maakt
- Kook het sap van de (bloed)appelsien tot de helft in
- Doe de eierdooiers in een pannetje, doe er het citroensap en een scheutje water
- Klop op een laag vuurtje in een 8 schuimig
- Haal de saus van het vuur en voeg al roerende blokjes koude boter toe
- Werk de saus af met het gereduceerde (bloed)appelsiensap
- Proef en kruid bij met peper, zout en cayennepeper
- Bak de scampi kort aan in olijfolie, kruid met peper en zout
- Schik de asperges op een bord
- Verdeel de saus over de asperges en schik de scampi er bovenop
- Werk af met verse peterselie
Heerlijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!