Kersttraditie
Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van Michelle uit Tongeren in mijn mailbox van #zondagsekost voor De Zondag. Daarin vond ik niet alleen een lekker recept maar ook een leuk verhaal. Zoals altijd bel ik even met de lezer die in de krant komt te staan voor een kort interview… en het was zo geweldig fijn om Michelle met liefde te horen vertellen over haar ‘kleine familie’, haar dochters en mama. Michelle deelde met mij haar kersttraditie en beroemde kerstballen.
Michelle: “Elk jaar ga ik samen met mijn dochter op pad, op zoek naar een mooie nieuw kerstornament voor in de kerstboom. Daar maken we altijd een leuke uitstap van waar ik enorm naar uit kijk. Wanneer we nadien samen de kerstboom versieren en het huis decoreren serveer ik kerstballen. Oh, en dat alles met kerstmuziek op de achtergrond natuurlijk!” “De kerstballen maakte ik voor het eerst een beetje als grapje, als variatie op een worstenbroodje… maar nu maak ik ze dus elk jaar”, vertelt Michelle met een grote glimlach.
En voila, zo belandde Michelle met haar recept én kerstverhaal in De Zondag. De reacties waren heel positief en enthousiast. En ondertussen werden er al op veel plekken in Vlaanderen heerlijke kerstballen gemaakt. Aangezien de XL-kerstvakantie én de feestdagen in aantocht ik dit leuke en lekkere dessertje ook met jullie delen!
Kerstballen
Voor 6 personen
400g gemengd gehakt
1 ei + 1 eidooier
1 el paneerpeel
2 rollen kruimeldeeg (versafdeling)
Peper en zout
Gedroogde kruiden naar smaak (paprika, salie, oregano)
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Meng het gehakt met het ei en het paneermeel
- Kruid met peper, zout en gedroogde kruiden naar keuze
- Kneed goed door
- Rol ballen van het gehakt
- Rol het deeg uit en prik er grote cirkels uit (met een serveerring of kommetje)
- Vouw het deeg rondom de gehakballen
- Klop de eierdooier los met een scheutje water
- Smeer de kerstballen er mee in
- Bak 20 min in je voorverwarmde oven
- Eet warm of lauw
Tip: gebruik de restjes deeg voor extra versiering voor je kerstballen!
Have fun, en laat het smaken!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!