Foodpairing
Foodpairing, je hebt er waarschijnlijk al wel eens over gehoord of over gelezen. Maar wat is het juist? Het is het maken van smaakcombinaties vanuit een wetenschappelijk uitgangspunt. De essentie: als je in verschillende voedingsmiddelen gelijkaardige smaakelementen vindt, dan kan je die producten met elkaar combineren. Bijvoorbeeld: witte chocolade en kip, aardappelen met koffie, chocolade met oester of aardbeien en erwten. Foodpairing levert dus heel wat nieuwe, verrassende en onverwachte smaakcombinaties op.
“Foodpairing is enkel voor chefs.”
Hah, net van die gedachte wil ik je vandaag af brengen. Ik werd uitgedaagd door Jules Destrooper om met hun koekjes aan ‘foodpairing’ te doen. Ik kreeg een gigantische doos vol koekjes en wist er uiteindelijk toch een aantal over te houden om mee aan de slag te gaan. De uitdaging: maak 3 recepten. Bon, where to begin…
Alle deelnemers kregen toegang tot dé website over foodpairing, www.foodparing.com Hier kan je ingrediënten opzoeken en krijg je een ‘foodpairing tree’. Deze toont in één oogopslag de ingrediënten die samen passen bij het gekozen ingrediënt. Ook heb ik in mijn uitgebreide collectie kookboeken het geweldige boek ‘de smaakbijbel’. Ook hier staan heel wat combinaties en tips in die ik gebruikte voor mijn recepten.
Nog liever dan deze wedstrijd winnen, wil ik foodpairing bij jou in de keuken brengen. En dat wil ik doen met échte cookamealtjes: makkelijk klaar te maken, geen al te moeilijke ingrediënten én lekker. Ik wil jullie inspireren!
De gerechten samenstellen was trial and error (en error en error)… Maar hier is numero uno. Ik maakte deze overheerlijke bloemkoolkroketjes met Parijse wafels meer dan eens klaar. Ze werden uitgebreid geproefd door vrienden, familie en buren. En… ze vallen in de smaak! De hartige vulling en de ietwat zoete korst gaan heerlijk samen in dit bijzondere kroketje. Conclusie: deze kroketjes zijn TOPkroketjes!
Bloemkoolkroketjes met Parijse wafels van Jules Destrooper
(goed voor ongeveer 15 stuks)
Tip: Serveer met een huisgemaakte cocktailsaus of ailioli.
Tip2: Maak een dubbele portie en vries een portie kroketjes in
400 g bloemkool (1 klein exemplaar)
600 ml melk
1 el goede boter
2 eieren
25 g geraspte Parmezaanse kaas
1 tl citroensap
120 g panko
50 g parijse wafels
60 g bloem
1 el verse peterselie
Nootmuskaat
Peper en zout
-
- Snij de bloemkool in stukken
- Kook de bloemkool gaat in de melk met een snuifje zout (ongeveer 8 min)
- Laat even uitlekken en doe de bloemkool samen met de boter in je foodprocessor en maal fijn
- Meng nu één ei, de kaas en het citroensap bij het bloemkoolmengsel
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat
- Meng nu ook de fijngehakte peterselie en de 75g van de panko onder de bloemkool
- Resultaat; een stevige hartige vulling voor onze kroketjes
- Rol vervolgens +- 15 ronde kroketjes van de vulling
- Verkruimel de koekjes in je foodprocessor en meng ze met de overgebleven panko
- Voorzie voor het paneren die kommetjes: eentje voor bloem, eentje voor het ei (losgeklopt)en het laatste voor de koekjesmengeling
- Haal de balletjes eerst door de bloem, nadien door het ei en vervolgens door de koekjesmengeling
- Plaats in de koelkast tot gebruik
- Verwarm de frietketel op 160°C
- Frituur de kroketjes in enkele minuten goudbruin en krokant.
Ik had nog nooit eerder gehoord van foodpairing. Ongelooflijk hoe zulke vreemde smaken (blijkbaar) toch bij elkaar passen. Aardbeien en chocolade, oké. Maar witte chocolade en kip?? Het is iets fascinerends.
Wat een leuke combinatie! Ik vind het altijd fascinerend, die foodpairing. Ingriediënten waarvan je helemaal niet denkt het te combineren, die dan samen toch verrassend smaken. Mooi gerechtje in ieder geval 🙂
Hoi Judith, bedankt! Hou zeker de website in de gaten… er volgen nog 2 (te) gekke gerechten 😉