Vegan bakken
Eerst en vooral, maak je geen zorgen… Cookameal wijzigt niet van doelgroep of kookwijze. Ik eet en deel nog steeds alles waar ik zin in heb, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet heerlijk vind om te experimenteren met vegetarische en ook plantaardige gerechten. En zo verzamel ik op Cookameal voor ieder wat wils, en vooral heel veel lekkers! Dus bak je toch liever gewone, minstens even lekkere brownies, dan zijn deze mogelijks/waarschijnlijk je nieuwe favoriet!
Terug naar vegan bakken. Aangezien veel gebak eieren, melk of boter bevat, lijkt vegan bakken haast onmogelijk. Gelukkig bestaan er ondertussen al heel wat alternatieven voor deze ingrediënten! Voor wie vaker vegan bakt of wil bakken zijn deze tips van Heel Holland Bakt super nuttig: Roomboter smaakt naar boter, dus een botercrème zonder roomboter zal altijd anders smaken dan een botercrème mét roomboter. Hetzelfde geldt voor melk. Plantaardige melk heeft nu eenmaal een andere smaak dan koemelk. Als je vegan gaat bakken, probeer dan dus niet letterlijk smaken te kopiëren. Vegan smaakt nou eenmaal anders, maar dat hoeft niet te betekenen dat het minder lekker is! Bij het vervangen van ingrediënten is het belangrijker om te kijken naar de functie ervan in je baksel. Eieren zorgen bijvoorbeeld voor binding, een romige smaak en/of dat je baksel mooi rijst en luchtig is. In zoete gerechte bijvoorbeeld kan je vaak fruit gebruiken als bind- en verdikkingsmiddel in je gebak. 1 ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, rijpe gepureerde banaan.
(Meer tips kan je lezen op de site van Heel Holland Bakt)
Het is dus niet zo moeilijk als het lijkt. En dat toont ook dit recept, geniet van deze lekkere Vegan brownies!
Vegan brownies
Voor 9 porties
200 g donkere chocolade zonder zuivel
170 g zelfrijzende bloem
3 el cacaopoeder
150 g suiker
Snufje zout
4 el plantaardige olie (+ extra)
250 ml plantaardige melk
150 g walnoten
Extra: bakvorm 20X20
- Verwarm je oven voor op 180°C
- Smelt 150g chocolade au bain-marie, laat een beetje afkoelen
- Neem een grote kom en zeef hierin de bloem en het cacaopoeder
- Voeg de suiker en een snufje zout toe en schep om
- Meng nu de olie, melk en gesmolten chocolade onder het bloemmengsel
- Hak de walnoten en de resterende chocolade in grove stukken
- Spatel door het beslag
- Schep het beslag in de vorm en strijk glad
- Bak ongeveer 25 minuten in de oven, tot de bovenkant droog en lichtjes gebarsten is, maar het midden nog wat kleverig voelt
#Zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Het is een recept dat ik kreeg van Helena, en het was het eerste recept dat ze uitwerkte toen ze besloot om plantaardig te gaan eten.
Helena is een vrolijke mama van twee die blogt over plantaardig leven op hallohelena.be/ Met haar eenvoudige en praktische tips en recepten probeert Helena iedereen aan te moedigen om (een beetje meer) plantaardig te leven. Benieuwd? Ga dan zeker ook een kijkje nemen op haar instagrampagina en vergeet zeker niet op de knop ‘volgen’ te drukken!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Genieten maar!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Yummieeeee! Dit staat op mijn ‘to bake’ lijstje met Henri! Laat de vakantie maar komen 🙂
Xxx
Ps sea you soon 🌊
De max!