Heb je ooit een taart gezien die eruitziet als een berg frietjes? Nee? Wel, tijd om kennis te maken met de frietjestaart! Een heerlijk gebak dat je brein even op het verkeerde been zet. Want nee, het zijn géén echte frietjes, maar dunne reepjes appel lichtjes gepocheerd in suikersiroop. En geloof mij: deze taart is niet alleen superlekker, maar ook een gegarandeerde blikvanger op tafel!
Mopjestaart
Deze taart vraagt een beetje werk, maar is echt een toppertje! Ik geef je alvast drie redenen om aan de slag te gaan:
- Fun factor: Perfect om kinderen (en volwassenen!) te verrassen (volgens Lucie is dit echt ‘mopjestaart’)
- Makkelijk te maken: Als je een appeltaart kunt bakken, kan je deze ook!
- Instagrammable: Want laten we eerlijk zijn… dit is food content goals!
Dus, wie ga jij foppen met deze heerlijke frietjestaart? 😏🍏🍟
Frietjestaart
Ingrediënten voor 6 personen
Deeg
50 g boter
60 g griessuiker
1 ei
10 g amandelpoeder
125 g bloem
½ el bakpoeder
Bakparels (of gedroogde bonen)
Banketbakkersroom
350 ml melk
2 zakjes vanillesuiker
35 g puddingpoeder
1 eidooier
2 blaadjes gelatine
Suikersiroop met appels
55 ml water
55 g suiker
Een beetje saffraan (voor kleur)
3 appels (geschild, zonder klokhuis en in frietjes gesneden)
Bereiding:
Deeg
- Meng de boter en de suiker tot een romige massa
- Voeg het ei en het amandelpoeder toe en meng goed
- Meng de bloem met het bakpoeder en voeg dit toe aan het botermengsel
- Kneed tot een homogeen deeg
- Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast
- Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm
- Schik het deeg in een ingevette springvorm (Ø 18 a 20 cm)
- Vul de bodem met bakparels en bak 15 blind op 190 °C
- Verwijder de bakparels en bak nog 5 minuten verder
- Laat afkoelen op een rooster
Banketbakkersroom
- Week de gelatineblaadjes in water
- Breng de melk en de vanilelsuiker zachtjes aan de kook
- Meng het puddingpoeder, de eidooiers en een scheutje van de warme melk tot een glad mengsel
- Voeg dit mengsel bij de resterende melk
- Laat al roerend indikken tot een dikke pudding
- Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer tot ze volledig opgelost zijn
- Laat de banketbakkersroom afkoelen
Suikersiroop met appels
- Breng het water, de suiker en de saffraan aan de kook om een suikersiroop te maken
- Kook de appelreepjes in de siroop tot ze beetgaar zijn
- Laat de appelfrietjes uitlekken op keukenpapier
Afwerking
- Klop de banketbakkersroom op tot een zachte crème
- Verdeel over de afgekoelde bodem
- Schik de appelfrietjes er boven op
De Zondag
Een gerechtje dat ik klaarmaakte voor De Zondag naar het recept van Frankly (68) uit Lochristi. “Dit taartje eet ik al sinds ik klein was, en ik vond het altijd al een vree wijs taartje”, vertelt lezer Franky vrolijk. “Wanneer je frietjestaart serveert denken mensen in eerste instantie dat je een taart met aardappelen hebt gebakken. De appeltjes in frietjesvorm zijn dus een lekkere verrassing en altijd een groot succes!”.
Na zijn pensioen als vloerder had Franky alles behalve zin om thuis stil te zitten. Hij volgde een cursus ‘basis bakken’ en kreeg de bakkriebels te pakken. Op de hotelschool in Gent leerde hij de kneepjes van het vak. Hij nam zelfs deel aan Bake Off Vlaanderen! En nu hij het bakken onder de knie heeft? Franky: “Ik leer graag nieuwe dingen bij en sinds kort volg ik daarom een cursus bloemschikken, heel fijn!”
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
x
Amylia