Succesrecept
Altijd succes met deze wafeltjes! Ze smaken op elk uur van de dag en je kan er jong en oud mee plezieren! Deze wafeltjes heb ik al heel vaak gemaakt, en ze zorgen steeds weer voor blije gezichten. Hoe veel ik er ook bak… in een mum van tijd zijn ze allemaal ‘verdwenen’. Een mooier compliment kan je niet krijgen, toch?
Vanillewafeltjes
Wat heb je nodig:
500 g patisseriebloem
400 g boter
300 g suiker (optie: waarvan 1/3 vanillesuiker
6 eieren
1⁄2 koffielepel bakpoeder
1 eetlepel puddingpoeder vanille
1 vanillestokje
1 snuifje zout
Het beslag:
- Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
- Zet een kookpot op een laag vuur en smelt hierin de boter. Let op: laat de boter niet kleuren
- Neem de mengkom van je keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker
- Voeg ook het bakpoeder toe en het puddingpoeder
- Snij de vanillestok overlangs en schraap uit elke helft de vanillezaadjes. Doe de vanille bij het bloemmengsel
- Voeg ook een snuifje zout toe
- Plaats de mengkom op de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. Gebruik het “K”-vormige menghulpstuk om het beslag te bereiden
- Breek de eieren één voor één in de kom tot je een egaal beslag krijgt
- Laat de machine een minuutje draaien en schenk er de gesmolten boter bij
- Laat de machine nog een minuut draaien, tot je het perfecte wafelbeslag krijgt
- Stort het wafelbeslag in een schaal en zet het minstens een uur in de koelkast. Het beslag moet opstijven
De wafels bakken:
- Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
- Haal het beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een grote eetlepel uit. Reken ongeveer 40 g beslag per wafel
- Bak het beslag tot een goudbruin wafeltje
- Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen
- Leg de gebakken wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen. Hoewel… Zo’n warm versgebakken wafeltje is natuurlijk ook heel erg lekker, toch schat? 😉
- Bewaar de wafels in een afgesloten koekentrommel
Dit zalige receptje is er eentje van Jeroen Meus!`
Heb ze vorige week ook gebakken! Heb mijn deeg niet volledig opgebakken, dus nu op zoek naar een moment om deel 2 te bakken (de gebakken wafeltjes zijn natuurlijk al op, en mijn zoontje vond ze ook lekker).
Joepie! Dankzij Jeroen meus, toprecept!
Wat doe je als je geen keukenrobot hebt!!?
Hey! Geen keukenrobot? Geen problemen! Alles goed mengel met een spatel tot je een glad deeg hebt! Komt helemaal goed! Liefs, Amylia
Mmmmm, zalig op zo’n koude dag. Welk wafelijzer kan je hiervoor aanraden?
Goh, ik moet toegeven dat ik zelf echt een heel oud wafelijzer heb dat dringend aan vernieuwing toe is. Als ik eentje gekozen heb laat ik het weten… maar voor nu zou ik zeggen: als het met mijn wafelijzer kan, kan het met elk wafelijzer!
ik dacht dat het hier over zacht wafeltjes ging… Maar zijn krokante wafels, wel lekker van smaak!
Oh, goh ja… ze zijn een beetje tussenin hé 🙂
Hopelijk hebben ze wel gesmaakt!
Dit recept komt eigenlijk gewoon uit het oeroude ” ons bakboek” van de kvlv…..
Hey! Oei, zoals je kan lezen in de blogpost heb ik het uit het boek van Jeroen Meus. Maar dan weten we waar hij zijn inspiratie haalde voor deze lekker wafeltjes he! ❤
Hoeveel gram bakpoeder a.u.b ?
Hoi Imad, 1/2 tl (een half theelepeltje/koffielepelt) dat komt ongeveer op ongeveer 4 gram!
Met 00 bloem worden ze nog brosser. En vallen ze erg in smaak bij oudjes, die hebben het idee dat ze reuze sterk zijn. Al bij al een reuze receptje wat ik van ver al herkende als zijnde van Jeroen.
Thanks Rik, en Jeroen is een topper hé!
Kan dit ook met zo een wafelijzer met hartjes. Het is voor een verjaardagtraktatiie van een meisje van 6.
Hoi! Kan zeker en vast!
Zou dit ook lukken in zo een hartjeswafelbakijzer?
Hoi Nathalie, zeker en vast!
Er loopt wel veel vet uit
Hoi Meli! Uit de wafeltjes? Oei, dat mag niet de bedoeling zijn… heb je het recept helemaal gevolgd?
Hoeveel wafels haal je uit dit recept weet iemand dat? 😊 Ze zijn echt meeega lekker… ❤️Maak ze altijd maar nu wil ik op school trakteren en ik weet het niet meer… 😊
Hoi Melissa
Hangt een beetje af van je wafelijzer natuurlijk, maar ik bak er toch een 20tal!
Bedankt om dit te delen Amyl, heerlijke vanille wafels die nooit de tijd hebben om oudbakken te worden! 🙂
Thanks Béa, wat een fijn berichtje!
ik gebruik zelfgemaakt vanille extract. hoeveel mag erin ter vervanging van de vanillesuiker?
Hoi Gaby! Standaard kan je zakje vanillesuiker vervangen door 1 theelepel vanille extract. Liefs, Amylia
ZEER GOED
Bedankt Henri!