Filodeeg
Hoewel je dit flinterdunne deeg zowat in elke supermarkt (in de versafdeling of diepgevroren) kan terugvinden is filodeeg geen ingrediënt dat iedereen kent… of laat staan mee gekookt heeft. Awel, laten we daar dan samen verandering in brengen!
De naam betekent letterlijk ‘schilfer’ of ‘laagje’, het deeg is dan ook echt héél dun en droog. Filodeeg wordt vooral gebruikt in de Turkse en Griekse keuken. Het is ideaal voor zowel zoete als hartige… en vooral knapperige gerechten. Van feestelijke pakketjes, tot loempia’s en ovenheerlijke desserts… het kan allemaal! Op de blog vind je, naast dus deze lekkere appeltaart filocups, ook een super lekkere aspergetaart terug. Eentje met gerookte zalm én een bodem van filodeeg, yummie! (Klik hier voor het recept). Ideaal ook, want er zitten best wel wat vellen in zo’n pak filodeeg. En het zou zonde zijn om die niet op te gebruiken, toch?
Appeltaart filocups
Voor 10 cups
3 à 4 vellen filodeeg
50 g boter (gesmolten)
4 el volle room
1 el vanillesuiker
150 g mascarpone
1 grote appel (of 2 kleine)
1 el kristalsuiker
1 tl kaneel
1/2 tl maiszetmeel
1/4 tl nootmuskaat
1/2 tl vanille-extract
Extra: 10 muffinvormen
- Verwarm je oven voor op 180°C
- Snij het filodeeg in vierkanten (+- 8 cm op 8 cm)
- Vet de muffinvormen en het filodeeg in met gesmolten boter
- Schik in elke muffinvorm 4 laagjes filodeeg
- Bak de filodeegcups gedurende 10 à 12 minuten in je voorverwarmde oven
- Doe de room, vanillesuiker en mascarpone in een kom
- Mix tot het mengsel stijf is
- Zet de mascarponeroom in de koelkast
- Snij de appel in kleine blokjes
- Doe de appelblokjes samen met 2 el water, 1 el kristalsuiker, kaneel, nootmuskaat, maïszetmeel en vanille-extract in een sauspan
- Breng al roerend aan de kook en laat vervolgens enkele minuten zacht pruttelen
- Laat even afkoelen
- Vul de filodeegcups op met mascarponeroom
- Schep er vervolgens een lepel appeltjes op
De Zondag
Dit recept kreeg ik van Rani uit Herentals. Zij stuurde het in voor Zondagse Kost (lezersrubriek in De Zondag) en ik moet toegeven dat ik niet kon wachten om ze uit te proberen! In het interview vertelde Rani mij over haar liefde voor lekker eten, en hoe de liefde ook de start was van een blog over lekker eten.
Samen met haar vriend Joost stampte Rani de blog ‘the ginger and tonic’ uit de grond. Ze delen er lekkere recepten en ook smakelijke hotspots. Heerlijk vind ik het, zowel dat lekkere eten als de liefde! Laat je ook inspireren en volg The Ginger and Tonic via instagram!
Have fun baking!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Hallo,
Een vraagje: in de beschrijving staat er dat je de appeltjes met het water moet koken, maar er staat (volgens mij) nergens vermeld hoeveel water of kijk ik erover?
Alvast bedankt
Hoi Annabel, mijn excuses voor de late reactie! Je hebt helemaal gelijk, ik heb het aangevuld!