Ah, kaneelrolletjes met appel – een zalig zoete traktatie die de heerlijke geuren van de herfst in huis haalt! Deze variant met appel is een twist op de klassieker en maakt de rolletjes nog smaakvoller en sappiger. Zodra ze in de oven staan, vult je huis zich met die onweerstaanbare zoete, kruidige geur. Het zachte deeg, de warme vulling van kaneel en appel… dit is echt feel good food! Geweldig om te maken, en nog zaliger om te delen.
Oh en volgens mijn liefste vriendinnetje die ‘mocht poseren’ voor de foto waren het de lekkerste die ze ooit at 😉
Appel-kaneelrolletjes
Ingrediënten voor +-12 stuks
DEEG:
250 ml volle melk
50 g suiker
7 g droge gist
2 eieren
snufje zout
565 g bloem
100 groomboter
VULLING
4 appels
30 g roomboter
80 g ksuiker
½ theelepel kaneel
snufje zout
1 el maïzena
BOTERMENGSEL
190 g roomboter (kamertemperatuur)
280 g donkerbruine suiker
2 el kaneel
snufje zout
125 g pecannoten of walnoten
FROSTING
115 g roomboter (kamertemperatuur)
25 g roomkaas
120 g poedersuiker
2 el volle room
Extra: twee ruime bakvormen
BEREIDINGSWIJZE
Deeg
Meng voor het deeg de lauw warme melk met de gist en de helft van de suiker
Meng in de mengkom van je keukenrobot de bloem, zout en de andere helft suiker
Voeg het gistmengsel en de eieren toe en mix 2 minuten op lage snelheid (met deeghaak) voor 2-3 minuten
Voeg dan de boter beetje bij beetje toe en mix nog een 7tal minuten
Vorm een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat rijzen voor minimaal 1,5 uur op een warme plek in huis
Appelvulling
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes
Smelt de boter in een grote pan
Voeg dan de appelblokjes, suiker, kaneel en zout toe
Stoof 3-5 minuten en voeg dan de maïzena toe
Roer om en laat kort indikken en zet vervolgens opzij
Botermengsel
Meng de boter, bruine suiker, zout en kaneel in een kom tot een geheel
Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 60 x 40 cm
Smeer het deeg in met het botermengsel
Verdeel de appelvulling en de fijngehakte pecannoten over het botermengsel
Rol het deeg op in de lengte en snij het in schijven van 3 à 4 cm (12 à 15 stuks)
Leg de schijven niet te dicht tegen elkaar in een ronde ingeboterde bakvorm, en laat ze nog 20 minuten rijzen onder een doek.
Bak de appel-kaneelrolletjes 30 à 40 min op 180°C
Laat ze een kwartiertje afkoelen, maak ondertussen de frosting
Frosting
Doe voor de frosting de roomkaas, boter, poedersuiker en de room in een kom en klop dit met een mixer tot een glad geheel
Smeer de appel-kaneelrolletjes in met de frosting
En dan… Genieten (met een grote G).
De Zondag
Deze lekkernij maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van Shana. Lezeres Shana is al van kinds af aan dol op lekker eten. “Na het avondeten vroeg ik al aan mijn mama wat we de dag nadien zouden eten, ik denk dat ze daar soms echt gek van werd.”, vertelt Shana al lachend, “Naarmate ik ouder werd begon ik meer en meer zelf te experimenteren in de keuken. Toen ik ging samenwonen met mijn vriend werd koken een echte passie en begin ik ook mijn recepten neer te pennen op mijn eigen shana’s foodblog.”. Ook tijdens haar werk als ergotherapeute zet ze haar passie voor koken regelmatig in: “Een paar keer per jaar duik ik met de bewoners de keuken in. We stellen dan samen hun lievelingsmenu samen en bereiden een heus drie gangen menu. Dan zie je van voorbereiding tot samen tafelen alleen maar blije gezichten, geweldig!” vergeet zeker Shana’s foodblog niet te volgen via instagram!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit? Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be. Je doet mij er héél veel plezier mee!