De ijsmachine
DOMO is van oorsprong een Belgisch bedrijf en is een bekend merk in klein huishoudelektro. Ze hebben een assortiment van meer dan 300 toestellen in verschillende categorieën: keuken, koffie en ontbijt, koelen en vriezen, huishouden en personal care. Ze hebben in hun assortiment 4 roomijsmachines. Een goedkoop modelletje met een vrieskom die je apart in de diepvriezer moet zetten voor je ijs maakt. En daarnaast ook 3 toestellen met een compressor, zelfvriezend dus! Véél handiger vind ik! Dit type is in die categorie het ‘instapmodel’ en koop je voor ongeveer 269 euro (adviesprijs).
Het toestel is vrij compact maar weegt behoorlijk veel. Het heeft niet al te veel stukken, wat vooral wil zeggen: niet veel afwas na gebruik. Een pluspunt! De knoppen op de ijsmachine zijn beperkt en het is dan ook heel eenvoudig om roomijs of sorbet te maken. De invriescontainer heeft een capaciteit van 1,5 L. Ook handig is het transparante deksel met vulopening, om tijdens het bereidingsproces nog ingrediënten toe te voegen zoals stukken fruit of chocolade.
Ik vond de handleiding niet zo super handig. De handelingen die je moet doen zijn simpel en duidelijk, en er staan ook enkele recepten in omschreven. Maar wat voor mij ontbrak was enkele instructies betreft de hoeveelheden. Bijvoorbeeld: “Maximum xxx ml melkmengsel voor optimale bereiding.” Of: “Wil je ingrediënten toevoegen, doe dit dan 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd.” Zo van die kleine handige weetjes die handig zijn wanneer je zelf aan het experimenteren gaat.
Het resultaat
Ik testte de ijsmachine eerst en vooral met chocoladeijs! Chocoladeijs maak je met een warme melkbereiding (om de chocolade te laten smelten) en je moet daardoor iets langer wachten op je lekkere ijsje. Zie: Je moet het mengel eest volledig laten afkoelen voor je het in de machine mag gieten.
Het ijs was had na 40 minuten de structuur van softijs (in de handleiding stond dat de machine 30 minuten moest draaien, maar dat was in mijn geval niet voldoende) en moest dus toch nog even de diepvriezer in alvorens het echt schepijs was. Let wel, het was die dag +30 graden, dus dat zou er ook wel iets mee te maken kunnen hebben.
Eind goed al goed, het ijs was heel lekker én ik ga zeker en vast nog meer experimenteren!
Het recept kan je hier terugvinden!
x
Amylia
Meer info over dit toestel kan je vinden op de website van DOMO.