Weg met vooroordelen
Deze pompoenrisotto is niet alleen lekker, maar helpt ook een aantal vooroordelen uit de wereld. Te beginnen met: “pompoen is enkel lekker in soep”. Nu, begrijp me niet verkeerd… Pompoen is héérlijk in soep, maar met pompoen kan je nog heel veel andere lekkere dingen maken! Denk maar aan deze herfstschotel, gevulde butternut of dit feestelijke hindegebraad met pompoenpuree. Het is waar, zo’n grote pompoen lijkt soms wat onbegonnen werk, maar er kan dus zeker meer dan je diepvries vullen met liters pompoensoep!
Daarnaast zijn over risotto ook heel wat vooroordelen, want “risotto maken is ontzettend moeilijk”. Nee hoor, jullie kunnen allemaal lekkere risotto maken. De perfecte cuisson van de risotto… dat vraagt wat aandacht, geduld en geproef. Maar dat komt helemaal in orde. I promise!
Pompoenrisotto met krokante ham
Tip: Vervang de Parmaham door feta voor een heerlijke veggie versie!
1 butternut pompoen, geschild en in blokjes
Olijfolie
2 sjalotten, fijngesnipperd
1 teen look, fijngesnipperd
240 risottorijst
600 ml groentebouillon
20 g boter
50 g Parmezaanse kaas + extra voor de afwerking
8 sneetjes Parmaham
Peper en zout
Verse tijm
Afwerking: verse peterselie
- Verwarm de oven op 180°C
- Verdeel de blokjes pompoen in een ovenschaal
- Besprenkel met olijfolie en kruid met peper, zout en tijm
- Laat de pompoenblokjes 30 min roosteren
- Verwarm wat olijfolie in een ruime pot met dikke bodem
- Stoof de sjalot en look aan op een zacht vuurtje
- Voeg de risottorijst toe en roer tot deze glazig is
- Voeg nu geleidelijk aan de bouillon toe aan de risotto
- Wacht steeds tot het vocht bijna is opgenomen voor je bouillon toevoegt, je hoeft niet te roeren
- Na ongeveer 20 minuten is de risotto klaar
- Neem de risotto van het vuur en roer er de boter en Parmezaanse kaas door
- Schep nu ook de blokjes pompoen door de risotto
- Proef en kruid bij met peper en zout
- Zet een deksel op de pot en laat enkele minuten rusten
- Schik de parmaham op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet 2 minuten onder de grill van je warme oven, tot de ham krokant is
- Breek de ham in stukjes
- Verdeel de pompoenrisotto over diepe borden, werk af met de krokante ham, verse peterselie en tijm
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje maakte ik klaar in het kader van #zondagsekost voor ‘De Zondag’. Het is een recept van Tine. Tine stond door een lokale advertentie jammerlijk toevallig niet in De Zondag van haar eigen gemeente. Zonde, want deze lieve keukenprinses verdiende wel een plekje in de spotlights.
Deze charmante madam spendeert haar vrije uurtjes met plezier in de keuken… Toch schrijft ze dat ze eigenlijk toch heel onzeker is over haar kookkunsten. Wel lieve Tine, dat is absoluut/helemaal zeker/zonder twijfel overbodig! Heel erg bedankt Tine, niet alleen voor je lekkere recept maar ook voor je hele fijne mailtjes. Oh en Tine deelt haar kookavonturen ook nog eens via instagram, go check her out!
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Laat het smaken lieve keukenprins(es)!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
———————————————————-