Een wild gerechtje?
Hindegrebraad, dat is gebraad van vrouwelijk hert… en dus wild. Nu is wild klaarmaken voor je gasten is altijd een kleeeeeein beetje gewaagd. Het vlees heeft vaak een uitgesproken smaak en net daardoor is niet iedereen er helemaal wild van.
Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met wild, en hangt het echt af van de bereidingswijze. Recent liet ik op restaurant een traag gegaard stukje ree op mijn bord liggen, terwijl ik de week voordien nog een heerlijke goulash van everzwijn klaarmaakte. Moraal van het verhaal: je doet er dus goed aan even te polsen bij je tafelgenoten!
Omdat het een uitgesproken smaak heeft, wordt wild doorgaans gecombineerd met zachte smaken. Zo is dat ook in deze bereiding van hindegebraad met pompoenpuree en witloof. De pompoen is zacht en zelfs een klein beetje zoek van smaak. En het gekarameliseerde witloof vult het geheel verder heerlijk aan. De conclusie: dit is een feestelijk, eenvoudig te bereiden en natuurlijk lekker cookamealtje. Let’s get cookin’.
Hindegebraad met pompoenpuree en witloof
Voor 4 personen:
800 g hindegebraad
20 g walnoten, grof gehakt
1 sneetje wit brood, in stukjes
100 g paddenstoelenmix, klein gesneden
1 el tijmblaadjes
Handvol verse peterselie
1 bosje bieslook
olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
boter
peper
zout
Pompoenpuree:
400 g pompoen
100 ml melk
boter
peper
zout
Gekarameliseerd witloof:
6,7 stronkjes witloof
1,5 el boter
1,5 el suiker
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de geperste (of heel fijn gesneden) knoflook onder de paddenstoelenmix
- Voeg de noten, het brood, tijm en 2 el olijfolie toe
- Snij het gebraad in de lengte in tot 2/3
- Klap het vlees nu open en kruid met peper en zout
- Verdeel er de vulling over, klap het gebraad weer dicht en bind vast met keukentouw
- Kruid nu ook de buitenzijde van het gebraad met peper en zout
- Verwarm een klont boter in een pan en schroei het vlees rondom dicht
- Leg nu het gebraad in een ovenschaal
- Leg er enkele klontjes boter op en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven
- Snij de pompoen in blokjes
- Smelt een klontje boter in een diepe pan en bak de pompoenblokjes tot ze beetgaar zijn
- Voeg de melk toe en kook de pompoen zacht
- Doe het mengsel in een blender en mix tot een smeuïge puree (of gebruik je staafmixer)
- Breng de pompoenpuree op smaak met peper en zout
- Kook of stoom de stronkjes witloof beetgaar, laat goed uitlekken
- Halveer het witloof in de lengte
- Smelt de boter in een koekenpan en voeg de suiker to
- Leg de stronkjes witloof in de pan en bak ze goudbruin
- Serveer het hindegebraad met het witloof en de pompoenpuree
Delicieux
Je leest het overal ‘it’s the most wonderfull time of the year’. En dat ligt niet aan het weer als je het mij vraagt. (Koud, regen en veel te vroeg donker… ik ben geen fan!) Maar aan de gezellige sfeer. De kerstbomen, de pakjes, de dekentjes in de zetel, de avonden met vrienden en familie ennnnn het lekkere eten. En dat weten ook de supermarkten. Overal duiken feestelijke specials en bijzondere producten op, I love it! Mijn absolute favoriet deze periode? Dat is Delicieux van Lidl!
Waarom? Nee, niet omdat ik gevraagd ben dat te schrijven? In tegendeel zelfs. Ik kook al heel veel jaren mijn feestmenu’s met de producten van het Delicieux-gamma. En met vele jaren bedoel ik zelfs voor ik met Cookameal startte! De redenen hoef je niet al te ver te zoeken. Eerst en vooral is Lidl de supermarkt het dichts bij ons thuis. Jup, voor het gemak dus! Daarnaast, en nog veel belangrijker, sta ik steeds versteld van de prijs-kwaliteit verhouding. Oesters, kreeft, coquilles, tête de moine, bouillons, verse garnaalkroketjes (mmmmm) en nog veel meer. Believe me, de moeite waard!
Wat trouwens ook echt de moeite waard is, is het Lidl Magazine. Boordevol leuke ideeën en lekkere recepten. Ook dit receptje komt trouwens van de Lidl website. Niet zelf bedacht, wel een toppertje! Het magazine kan je helemaal gratis meenemen in de winkel… maar je kan het natuurlijk ook online te bewonderen!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!