Topchef Yotam Ottolenghi
Via instagram kwam ik op een foto terecht van dit fantastische gerecht. De geroosterde aubergine valt direct op door de opvallende kleuren en ziet ook bijzonder lekker uit! Het is een recept van niemand minder dan Yotam Ottolenghi. Een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken. In de boekenwinkel stond ik al meermaals te watertanden bij zijn kookboeken. Na het proberen van dit recept was er geen twijfel meer mogelijk: zijn boek hoort in mijn kast!
Ik kocht het boek ‘Plenty, een verzameling van originele, vrolijke gerechten op basis van groenten, peulvruchten, granen en paddenstoelen. Een fantastische bron van inspiratie voor iedereen die gek is op groenten! De kruiden die gebruikt worden zullen je misschien af en toe wat vreemd in de oren klinken, maar geen nood… je kan haast alles vinden in de supermarkt! Ik kan niet wachten om nog veel meer recepten te testen!
Geroosterde aubergine
Voorgerecht of lunch (4 personen)
Ingrediënten
1 snufje saffraandraadjes
3 el water (heet)
150 g Griekse yoghurt
1 teen knoflook (fijngehakt)
3 el olijfolie (+ extra om te besprenkelen)
2 el citroensap
2 aubergines
2 el pijnboompitten (geroosterd)
1 handvol granaatappelpitjes
20 basilicumblaadjes
grof zeezout
zwarte peper
- Laat voor de saus de saffraan 5 min. in een kommetje met het hete water trekken
- Giet het geheel in een schaal met daarin de yoghurt, knoflook, olijfolie, het citroensap en nog wat zout
- Klop alles tot een gladde, goudgele saus
- Zet in de koelkast
- Verwarm de oven tot 200°C
- Halveer de aubergines in de lengte
- Leg ze op een bakplaat
- Snij het vruchtvlees nu kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft
- Besprenkel de helften royaal met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper
- Rooster ze 40 min. in de oven tot ze goudbruin zijn
- Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur
- Schik de auberginehelften op een schaal
- Sprenkel de saffraanyoghurt eroverheen, bestrooi met de pijnboom- en granaatappelpitten en schik de basilicumblaadjes erop
Leuk om weten: Je kan de saus en de geroosterde aubergine tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat ze voor het serveren dan wel even op kamertemperatuur komen.
Heerlijk toch?!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Bron: Het Kookboek, Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi (Fontaine Uitegevers BV)
1 Reactie