De finishing touch: het sausje
Geef toe, een lekkere saus maakt je gerecht vaak helemaal af. Dat kan dan een warme saus zijn, zoals béarnaise (yummmm) bij een steak bijvoorbeeld. Of een koude natuurlijk. En dan denk ik in eerste instantie aan een kwak mayonaise bij de frietjes. Maar wie ooit al voor de sauzekes in de supermarkt stond die weet: er is zo veel meer dan mayonaise.
Om deze sushi torentjes af te werken zocht ik een smaakvolle pikante saus. En het was de omschrijving van de Algérienne van Pauwels sauzen die me uiteindelijk deed zwichten (en me iets anders deed kiezen dan Samurai, want dat was mijn eerste plan): “Een exotisch waagstuk met tomaat, chili en knapperige stukjes ui. De heetste aan je tafel.” Pikant én met van die stukjes ui er bij? Oeeee ja, ideaal voor bij dit lekkere voorgerecht!
Sushi torentje met zalm
Voorgerecht voor 4 personen (maar ook lekker als lunch!)
200 g sushi rijst
3 el sushi azijn
2 avocado’s
1/2 rode ui
1 mango
1 el limoensap
300 g zalmfilet
2 el sojasaus
1 tl rijstazijn
1 tl sesamolie
Chili naar smaak
+- 1 el Algérienne per torentje (naar smaak)
Afwerking: gefrituurde uitjes, sesamzaad, nori
Extra: serveerring
- Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Laat de rijst afkoelen
- Meng er vervolgens de sushiazijn onder
- Snij de zalm in kleine blokjes
- Meng er de sojasaus, rijstazijn, sesamolie en chili onder
- Snij het vruchtvlees van de de avocado’s in blokjes
- Snipper de rode ui
- Schil de mango en snij het vruchtvlees in blokjes
- Meng de gesnipperde ui met de blokjes mango en voeg 1 el limoensap toe
- Prik met je serveerring vier cirkels uit een norivel, knip de ‘restjes’ in kleine stukken die je kan gebruiken als garnering
- Vul nu je serveerring met een dun laagje sushirijst
- Leg er vervolgens de cirkel norivel op, gevolgd door terug een dun laagje rijst
- Maak je torentje verder af met een laagje mango, avocado en ten slotte zalm
- Verdeel de Algérienne saus over het torentje
- Garneer naar keuze met gefrituurde uitjes, sesamzaad en de restjes norivel
Geef toe, deze sushi torentjes zijn echt héél eenvoudig… en ze zien er heerlijk uit, niet? En voor wie zich toch eens aan ‘echte sushi’ wil wagen… lees hier hoe je dat stap per stap doet!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!